Indsamling af skrald hjælper ikke bare med at holde lokalområdet rent – det kan også skabe nye fællesskaber. I de kommende fire uger samler Shaymaa Najjar fra Sigridsvej børn, unge og familier til fælles indsats for et renere Gellerup og Toveshøj.

I denne uge går folk over hele landet ud med gribetang, vest og pose for at samle affald i lokalområdet. Det sker også i Gellerup – men her har indsatsen været planlagt længe, og den vil fortsætte de kommende onsdage, lørdage og søndage.

Shaymaa Najjar håber, at initiativet ”Vores affald – vores ansvar” kan blive en succes på flere fronter: Ikke alene er målet at gøre Gellerup og Toveshøj til et renere sted. Indsatsen henvender sig især til lokale familier, men den skal også give ensomme børn og unge en corona-sikker fælles aktivitet, de kan deltage i.

Frivilligt og overskueligt
Hun er selv vokset op i en familie, hvor de af og til gik en tur i nærområdet og samlede affald. Det var før gribetængernes tid, men så tog man i stedet en gammel pose på hånden, og så gik det alligevel.

”Jeg har også selv tidligere samlet affald sammen med børn, og det fungerer virkelig godt at gøre indsamlingen til et fælles ansvar,” siger Shaymaa Najjar.

”Men det udspringer også af en længerevarende frustration over, hvor meget affald der bliver smidt i lokalområdet. Det må vi virkelig gøre noget ved. Her gør vi det til noget frivilligt og overskueligt: Man kan dukke op, når man kan på nogle fastlagte tidspunkter og hjælpe med at holde nogle bestemte områder pæne.”

Hun er blandt andet inspireret af en tidligere målrettet affalds-indsats i Gellerup. Hun håber, at mange vil få lyst til at bidrage, nu hvor det bliver en fælles indsats.

Samarbejde med foreninger
Shaymaa Najjar har opdelt Gellerup og Toveshøj i nogle forskellige områder, og så gennemgår man områderne på skift. Grundtanken er, at forløbet kan være med til at skabe opmærksomhed om affald på en ikke-belærende måde. Hun håber, at forløbet vil inspirere andre til selv at gøre en indsats for et renere lokalområde.

”Drømmescenariet er jo, at folk stopper med at smide deres affald rundt omkring. Men hvis vi ikke kan lykkes helt med det, må det være vores fælles ansvar, at vi får det samlet op, når vi ser det.”

Gennem de fire uger samarbejder hun med tre lokale foreninger: Oliven Spejderne, fodboldklubben IVF i Toveshøj og Agial Arabisk Skole.

Alle tre foreninger bidrager ved at rekruttere deltagere til affaldsindsamlingen blandt deres unge medlemmer. Men også mange lokale familier har meldt sig til at deltage sammen med deres børn.

Affaldsindsamlingen foregår onsdage kl. 17-18, lørdage kl. 15.30-17.00 og søndage kl. 12.30-14.00. Tilmeld dig til shaymaanajjar@hotmail.com.

Otto dukker op til affalds-event i Gellerup
I anledning af årets affaldsindsamling dukker en gammel kending af Gellerup og Toveshøj også op: Affalds-maskotten Otto, der kom til verden tilbage i 2008, kommer i weekenden frem fra det kælderlokale på Dortesvej, hvor ”han” i nogle år har ligget i dvale.

Otto vil være blandt deltagerne, når afdelingsbestyrelserne i Gellerupparken og Toveshøj sammen med Gellerup Fællesråd også kalder til affaldsindsamling.

Det sker både lørdag og søndag kl. 11-14. Mødestedet er Fælleshaven bag blok B1, Gudrunsvej 2-10. Der vil være kaffe og kage til de voksne og juice og frugt til børnene.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.