Torsdag eftermiddag fik flere kvinder fra blandt andet Bydelsmødrene i Gellerup et bevis på at fuldføre uddannelsen “Trivselsagenter “. Nu er de klar til at gøre livet bedre for ældre med minoritetsbaggrund i Aarhus.

Hayat Mahmoud og Maryan Hayr var to ud af de 18 kvinder, som fik diplomer af Jette Skive, rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune. Rådmanden roste den mangfoldige gruppe af kvinder, der var mødt op i FO-byen i centrum, fordi de alle har taget uddannelsen, hvor de har lært at bekæmpe ensomhed blandt ældre med minoritetsbaggrund.

Der var en tydelig stolthed og glæde i salen, som var gjort klar med lækker mad og flotte kager til de nyuddannede. “Jeg er glad for at være her i dag og fejre jer,” udtalte Jette Skive, som tilføjede, at trivselsagenterne er med til at gøre en kæmpe forskel i Aarhus.

“I har fået indsigt i ensomhedens mange ansigter – I tager jer af de ældre, der er svære at nå,” udtalte hun.

Der var et flot og mangfoldigt fremmøde af kvinder med mange forskellige etniciteter til diplomoverrækkelsen.

Trivselsagenterne – et projekt mod ensomhed
Dung Le er personen bag projektet “Trivselsagenterne – Fælles front mod ensomhed blandt etniske minoritetsældre”. Hun har tidligere fået midler til Vi-Senior projektet, hvor vietnamesiske ældre har været i fokus. Her har man arbejdet med at forebygge ensomhed og social isolation, ved at styrke de ældres sociale relationer.

Uddannelsen “Trivselsagenter” udspringer fra Dungs projekt og er blevet til, fordi undersøgelser har vist, at der er en større ensomhed blandt etniske minoritetsældre. Herudover har man påvist, at ensomhed har en livstruende effekt og er en stigende tendens i vores samfund.

Dung Le understregede til bevisoverrækkelsen, hvor glad hun var, for at uddanne disse kvinder, og for at gøre dem klar til at skabe værdi i samfundet.

Dung Le er projektleder for Vi-Seniorer og Trivselsagenterne.

“Uddannelsen har gjort mig dygtigere til mit job”
Hayat Mahmoud fra Gellerup fik et diplom på dagen. Hun læser og arbejder til dagligt som sosu-medhjælper og har bemærket, hvordan “Trivselsagenterne” har gjort hende bedre til sit arbejde: “Gennem denne uddannelse har jeg lært at tale de ældres sprog. Jeg har lært at hjælpe dem med lige præcis det de har brug for,” sagde hun.

Det var bemærkelsesværdigt, at der var mange Bydelsmødre fra både Viby og Gellerup under ceremonien, og hvor meget de fyldte i deltagerantal. Bydelsmødrene er kvinder, som er en slags lokale helte i deres boligområde. De deltager aktivt i samfundet, rækker ud til ensomme, isolerede personer og inviterer dem ind i sunde fællesskaber.

Der var networking og hygge med lækker mad efter diplomoverrækkelsen.

“Vi har lært at pakke nogle af vores traditioner væk”
Det er ikke første gang, at Bydelsmødrene deltager i sociale projekter, hvor de tager ansvar for samfundet. Maryan Hayr er pædagogstuderende og en af Bydelsmødrene fra Toveshøj, som efterhånden har fået mange diplomer:

“Vi har lært at trække de ældre ud af deres hjem og give dem et netværk. Som Trivselsagent har jeg lært at være pædagogisk og omsorgsfuld, når jeg taler med dem,” fortæller hun og uddyber, hvordan mentaliteterne brager sammen, når man taler om de ældre:

I vores kultur servicerer man de ældre, opfordrer dem til at sætte sig ned og ikke bevæge sig for meget. Nu har vi lært, at det faktisk er sundt at bevæge sig. Og at de ældre skal have lov til selv at gøre tingene. Vi har lært, at smerter ikke forsvinder ved at sidde ned, men ved at gå ture og motionere,” slutter Maryan af med at sige.

De nyuddannede blev fejret med lækre kager og andet godt til ganen.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.