Nedgangen til en  tunnel ved Gudrunsvej bliver mere og mere farverig, for hvert år der går. Sammen med elever fra de lokale folkeskoler producerer kunstneren David Ramirez Gomez kulørte glaserede fliser i projektet Aftryk. Gellerup.nu var med, da en klasse fra Ellehøjskolen tog hul på dette års projekt.

”Ideen kommer fra Colombia, hvor jeg kommer fra. Der bliver der produceret rigtig meget keramik – faktisk så meget at man udsmykker byerne med det!”

Kunstneren David Ramirez Gomez kigger rundt og får øjenkontakt med nogle af eleverne. Han er i fuld gang med at engagere dem i projekt Aftryk. Hver især kommer de til at producere tre keramiske fliser, der vil blive hængt op sammen med de andre fliser ved tunnelen under Gudrunsvej.

Alle fliserne kommer til at se vidt forskellige ud – afhængig af hvad eleverne får øje på og bliver tiltrukket af. En sten, en colaflaske, en pind eller en skrue. Tingene bruger de til at lave strukturer i et stykke blødt ler. Ikke for hårdt, så flisen går i stykker, når den bliver brændt. Og heller ikke for blødt, så der ikke bliver struktur nok i leret.

Blev forelsket i leret
David Ramirez Gomez kom til Danmark i 2008, og han arbejder ikke kun med keramik men med mange forskellige udtryksformer. I 2019 vandt han KP Prisen ved Kunstnernes Påskeudstilling i Aarhus.

De mange kulørte fliser liver op i den lidt triste nedgang til tunnelen ved Gudrunsvej: Foto: David Ramirez Gomez.

Til eleverne på Ellehøjskolen forklarer han, hvordan han arbejder:

”Jeg er kunstner. At være kunstner betyder mange ting. Nogen arbejder kun med ideer, mens andre arbejder med keramik, maleri, tegning eller fotografi. Jeg laver lidt af det hele, for sådan er jeg. Jeg er meget nysgerrig og kan li´ at arbejde med mange ting,” forklarer han.

”Mange mennesker i Colombia elsker at udtrykke sig via keramik. Jeg har altid været interesseret i keramik, men begyndte faktisk først at arbejde med det, da jeg kom til Danmark. Jeg blev helt forelsket i ler som materiale.”

På tur til Grønærten
Han er klar til at sætte eleverne i gang med projektet. De skal ud og finde ting i Gellerup, som de kan bruge til at skabe aftryk i deres bløde ler-fliser.

Første udflugt går til Haveforeningen Grønærten, der ligger lidt efterårsagtig og forsømt mellem blokkene på Dortesvej. Eleverne er pludselig blevet koncentrerede om opgaven og bevæger sig nysgerrigt rundt mellem de små haver på jagt efter ting, der egner sig til at blive trykt ned i leret.

”I opdager ting, I ikke normalt lægger mærke til, og de får pludselig en særlig betydning,” forklarer David Ramirez Gomez.

”I komponerer et abstrakt billede med de ting, I finder, og fortæller på den måde en historie om de områder, I besøger. Resultatet bliver en slags fossiler, der kommer til at leve i mange år.”

Forsigtigt laver eleverne aftryk i de bløde fliser med grene, blade og andet materiale, de finder på deres vej.

Efter besøget i Grønærten får eleverne en ny opgave: Denne gang skal de finde aftryk i det lidt triste område omkring de røde containere, Information Vest, ved Tinesvej.

”Det virker måske lidt dødt og ikke så interessant – men man finder alligevel altid noget spændende, der sikkert kommer til at skabe et helt andet udtryk.”

I tredje omgang går turen til Gellerups bypark, Joops Have. Her får eleverne frit spil blandt planter, træer og buske i den gigantiske park.

Vigtigt at eleverne er med i hele processen
Efter turen rundt i Gellerup tørres fliserne langsomt, hvorefter de brændes ved 900 grader. Så kommer eleverne tilbage og glaserer fliserne.

”Det går vældig hurtigt, de kan faktisk gøre det på fem minutter. Men jeg synes, det er vigtigt, at de er med i hele processen,” siger han.

Når fliserne igen har været en tur i ovnen, kommer en murer og sørger for, at de bliver sat forsvarligt op i tunnelen sammen med de andre – og kunstværket er hermed blevet endnu større, flottere og mere mangfoldigt.

“Aftryk” er en del af et større projekt “Mødesteder”, hvor elever fra folkeskolerne i Brabrand udforsker lokale steder og laver forskellige kunstneriske aktiviteter. Projektet er udviklet af byvandrer og formidler Pernille Stentoft.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.