Onsdag d. 8. december åbner det nybyggede Sports- og Kulturcampus midt i Gellerup. Fem uger før åbningen ligner området stadig en byggeplads, hvor håndværkerne knokler til for at blive færdige. I sidste uge var Gellerup.nu på rundtur i byggeriet.

Heidi Frostholm Holch er begejstret. Siden de første streger blev slået i 2017, har hun været projektleder på byggeriet af Sports- og Kulturcampus i Gellerup, og man kan mærke hendes glæde ved at se de mange visioner blive til virkelighed.

”Det er første gang i Danmark, at man på denne måde samler sport og kultur i ét samlet byggeri. Desuden er det en nyskabelse, at man også bygger det sammen med en almen boligforenings funktioner og aktiviteter. Det er fantastisk spændende,” fortæller hun. Heidi Frostholm Holch var sammen med rådmand for Kultur og Borgerservice, Rabih Azad-Ahmad, guide på en rundtur i det nye byggeri.

Verdenspladsen et udendørs rum
Mens solen går ned over boligblokkene udenfor, er håndværkere i fuld gang med at færdiggøre de mange forskellige lokaler. Rundturen er samtidig lidt af et forhindringsløb forbi åbne installationer og plader på gulvet.

Udendørs bliver Verdenspladsen et selvstændigt udendørs rum og et samlingssted og et koblingspunkt mellem de forskellige bygninger:

Mod nord ligger Samlingshuset, hvor det nye bibliotek åbner sig bag store flotte glaspartier, og en multisal samt værksteder og øvelokaler giver Gellerup Art Factory og Brabrand Boligforening helt nye muligheder.

Og mod syd åbner Bevægelseshuset sig med rum for en mangfoldighed af fysisk udfoldelse: Cirkus Tværs får nye lokaler til de mange forskellige artisterier, og Aarhus Klatreklub kommer til at indtage en imponerende hal med mulighed for at blive udfordret på højeste niveau.

Andre aktører bliver fodboldklubben ACFC, der får klublokaler og udgang til kunstgræsbanen lige udenfor, og FGU – tidligere Gøglerskolen – får ligeledes perfekte rammer til at give unge en god start på voksenlivet.

Desuden bliver der lokaler til de mange forskellige foreninger i Gellerup, og også Folkesundhed Aarhus Vest og Det boligsociale hus får aktivitets- og mødelokaler i byggeriet.

Gellerup åbner sig
”Det her er et af de vigtigste elementer i helhedsplanen. Det er på mange måder meget ambitiøst i forhold til at få løftet Gellerup fra at være et socialt udsat område til at blive en attraktiv bydel. Ikke kun for de mennesker, der bor her, men også for alle i hele Brabrand og resten af Aarhus,” vurderer rådmand Rabih Azad-Ahmad.

Han føler sig sikker på, at Sports- og Kulturcampus bliver endnu et fyrtårn i Aarhus, hvor folk vil komme kørende langvejs fra for at deltage i aktiviteter eller bare opleve stemningen.

”Den fysiske forandring af Gellerup handler jo meget om, at området åbner sig for resten af byen, både fysisk og når det gælder de ting, der foregår her. Når vi kigger nogle år frem, tror jeg, det her sted kommer til at sprudle af liv, både indendørs og ude på Verdenspladsen. Folk vil komme bare for at være her, fordi her er rart at være.”

Rabih Azad-Ahmad tilføjer, at endnu en attraktion først kommer til senere: Mod øst hvor Gellerupbadet nu ligger, kommer i løbet af nogle år et familie- og verdensbad, som Aarhus Byråd netop har bevilget pengene til.

En ny slags bibliotek
En håndværker står på en lift og ordner ventilationen i loftet, mens vi går gennem det nye bibliotek. Til den ene side kan man se ud på Karen Blixens Boulevard gennem de store glaspartier. Til den anden side ligger en hyggelig gårdhave, der allerede er plantet til og virker indbydende og hyggelig i den sene eftermiddagsbelysning.

Rabih Azad-Ahmad fortæller engageret om visionerne for biblioteket:

”Man kan naturligvis ikke sammenligne direkte med Dokk1, men jeg tror, det på samme måde kan blive vestbyens nye mødested. Et åbent neutralt sted hvor folk kan mødes.”

”Gellerup Bibliotek var jo et af de første bibliotekter i verden, der også var et medborgercenter – som noget andet og mere end et sted hvor man låner bøger. Mange kommer til Aarhus for at opleve bibliotekernes nye rolle i samfundet, og jeg tor dette sted kommer til at inspirere yderligere.”

Danmarks mest ambitiøse klatrehal
Da vi krydser Verdenspladsen og bevæger os ind i Bevægelseshuset – og udbryder nærmest på samme tid et stille ”wow”: Vi står pludselig midt i en gigantisk klatrehal, som Dansk Klatreforbund har kaldt ”den mest ambitiøse og flotteste klatrehal i Danmark”.

For få uger siden var det bare et kæmpe træskelet – men nu tager den for alvor form. I nærheden bygges også en såkaldt boulder-væg, hvor børn og voksne kan udfordre sig selv uden at være sikret af liner.

Ud mod kunstgræsbanen bliver et nyt klublokale et stort aktiv for fodboldklubben ACFC. Her kan man sidde med direkte udkig til de mange aktiviteter på fodboldbanen udenfor.

Nyansat brobygger
Heidi Frostholm Holch leder os gennem de forskellige træningssale, som Cirkus Tværs, FGU og Aarhus Klatreklub kommer til at indtage – enten hver for sig eller sammen.

Hun understreger, at samvirket og synergierne mellem de forskellige aktører er en meget vigtig del af husets liv. Derfor er der også ansat en såkaldt brobygger, Yvonne Buer, som skal være med til at skabe aktiviteter, binde dem sammen og gøre det lettere at etablere samarbejder på tværs.

Ud over de mange forskellige aktiviteter bliver Sports- og Kulturcampus også fyldt med kunst: I Samlingshuset og det nye bibliotek står Ny Carlsbergfondet for en udsmykningen, mens Kunstneren Malene Bach i Bevægelseshuset er hyret til blandt andet at skabe et stort spektakulært gulvmaleri.

Som nævnt slår Sports- og Kulturcampus dørene op d. 8. december. Inden længe offentliggøres et stort åbningsprogram for dagen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.