For mange børn og unge er Gellerup Cup det store højdepunkt, når det er ferietid i bydelen. Så er Globus 1 et inferno af stemmer, latter og høj musik. I tusindvis af børn og unge har gennem årene været med i Gellerup Cup siden starten i 1994. Torsdag gik det løs igen.

Luften er fyldt med høj musik og gode råd fra fædre, storebrødre og venner. Men inde på banen handler det kun om én ting. Bolden!

Når det er ferietid, er det også tid til Gellerup Cup. Fodboldturneringen er en fast tradition, når skolen er lukket, og børnene mangler aktiviteter.

Det ender som regel med mindst otte gange Gellerup Cup om året. Fire gange om sommeren, en gang i løbet af vinterferien og efterårsferien og to gange i løbet af juleferien.

”Alle børn her ved, hvad Gellerup Cup står for, og at man har det sjovt. De kommer ind og forventer, at de voksne hjælper dem med at få en god dag. Det er fantastisk. Men det kan godt virke lidt kaotisk, når man lige kommer ind i hallen,” siger en af de frivillige, Erling Schjerning.

”For mig er Gellerup Cup en festlig dag med glade ansigter hos både forældre og børn,” tilføjer Mahmoud Hammad – i Gellerup bare kendt som ”Mac” – som siden starten for 27 år siden har været med til at arrangere Gellerup Cup.

I dagene op til Gellerup Cup ringer hans telefon næsten konstant. Både drenge og piger skal lige sikre sig, at deres hold er tilmeldt. Og for Mac er der ikke noget, der hedder ”sidste tilmeldingsfrist”.

Som regel ender det med 50-70 hold i alt. Børn i alderen 8-16 år deltager – ikke kun fra Gellerup men fra store dele af Aarhus.

Hjælper med sammensætning af holdene
Både Erling Schjerning og Mac er både frivillige i den lokale fodboldklub, ACFC, og arbejder til daglig i Klubberne i Gellerup. De kender drengene og er klar til at hjælpe dem med at samle holdene, når de har svært ved at blive enige.

”Når vi kan se, at de har problemer, kan vi hjælpe dem med at lave rimelige hold, så alle bliver tilfredse,” forklarer Mac.

I 12-årsalderen ønsker nogle af dem i stedet at få opgaver som dommere eller som hjælpere i hallen. Det giver respekt og er attraktivt for en del af de unge.

Respekten hos drengene
Blandt de yngste er det holdnavne som Liverpool, PSG og Real Madrid, der er populære. Når børnene bliver lidt ældre, tager kreativiteten over, og man kan støde på holdnavne som De Fantastiske 4, AGF Shabab, Stjernerne og sågar ”Bønner og ris”.

De første år var Gellerup Cup hovedsagelig for drengene i lokalområdet, men de seneste år har pigerne for alvor meldt sig på banen. Ofte ønsker pigerne at spille mod drengene – og det ender tit med at drengene må acceptere et nederlag.

”Drengene er meget bange for at skulle møde pigerne. Det handler om frygten for, hvordan de skal agere, hvis de skulle tabe. Men det ender tit med en god oplevelse for dem,” siger Erling Schjerning.

”Men vi ser samtidig også respekten hos drengene. De viser straks deres anerkendelse, hvis nogen er dygtigere,” tilføjer Mac.

Finder de rigtige præmier
Torsdag ved 20-tiden er den sidste kamp spillet, og masser af medaljer er delt ud. Desuden har Mac sørget for særlige præmier til de bedste hold.

”Jeg spørger altid børnene, hvis de synes, præmierne skal være. Og så ser jeg efter, hvad de måske har brug for. En del af vores børn går med deres fodboldstøvler i en plasticpose. Ikke alle her har råd til en taske. Måske skal det så være en præmie næste gang,” siger Mac.

Fredag spilles der også Gellerup Cup i Globus 1, men denne dag er mere uformel, og man kan sagtens komme med på et hold, hvis man mangler nogen at spille med.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.