Med ”Videnskabsklub for familier” håber Videnskabsklubben at nå familier, der ikke nødvendigvis taler om Newton, Darwin og Bohr til daglig. Konkret rykker Videnskabsklubben på lørdag d. 26. marts til Gellerup, hvor din familie på biblioteket kan gå til videnskab sammen.

Evolution, artsdiversitet og fotosyntese. Det er samtaleemner, der falder helt naturligt i nogle familier – og knap så naturligt i andre. Ikke overraskende kan det netop være en udfordring at få talt om naturfagene i uddannelsesfattige hjem, hvor ingen af forældrene har en længerevarende uddannelse.

Det kan have store konsekvenser for børnene, eftersom familien – særligt forældrene – er et af de mest afgørende elementer for, hvilken uddannelse børn vælger at tage senere i livet.

I Videnskabsklubbens nye initiativ for familier kan børn i alle aldre sammen med deres forældre ”gå til videnskab” gennem korte, overskuelige weekend-workshops, hvor der bliver lavet et hav af sjove naturvidenskabelige forsøg, aktiviteter og eksperimenter.

Emnerne varierer fra gang til gang. Familierne skal blandt andet forsøge at fange termitter med en pind ligesom chimpanser, skrælle bananer uden tommelfingre ligesom edderkoppeaber og blive klogere på primaternes egenskaber ved at undersøge naturtro kranier og tænder.

Den første familieklub afholdes nu på lørdag d. 26. marts på Gellerup Bibliotek.

Et fælles familieprojekt
Ideen til det nye familietilbud er opstået på basis af undersøgelser, der viser, hvor vigtigt det er at få hele familien med, hvis man vil understøtte børns interesse i naturfagene. En interesse, som ellers har tendens til at svinde ind i løbet af folkeskolen. Og det gælder altså særligt børn, hvor forældrene har en kort eller slet ingen uddannelse.

”Der er ingen tvivl om, at det her er den rigtige vej at gå, hvis vi vil ramme de børn, som ikke nødvendigvis får naturvidenskab serveret på et sølvfad hjemmefra. Hvis vi kan gøre mødet med naturfagene til et fælles familieprojekt, bliver de også anderledes tilgængeligt for den gruppe børn, som netop har ekstra meget brug for en håndsrækning,” siger direktør i Videnskabsklubben, Rikke Schmidt Kjærgaard.

Hun er tidligere forsker og har bl.a. opnået en ph.d i forskningsformidling, på trods af selv at være vokset op i et uddannelsesfattigt hjem.

Videnskabsklubben er en nonprofit-organisation, som har til formål at skabe en mere lige adgang til naturvidenskaben, særligt blandt børn og unge. Familieklubberne er økonomisk støttet af Villum Fonden.

”Videnskab og leg” foregår på Gellerup Bibliotek lørdag d. 26. marts kl. 13-16. Deltagelse er gratis. Man kan tilmelde sig ved at skrive til sivni@aarhus.dk. Læs mere her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.