Gennem en lille uge har der været liv og glade dage i Gellerup og Toveshøj til den årlige eid-fejring. Mandag afsluttede Gellerup Forsamlingshus festlighederne med højskolesang og dabke-dans på Fredspladsen.

Drengene på deres el-løbehjul kiggede en ekstra gang og tog en runde mere på Fredspladsen for lige at få det hele med:

Mens Hossam Zamzam sendte arabisk sang og musik tilsat moderne rytmer ud over pladsen, gik dabke-kædedansen hen over fliserne – ledet af en af Gellerups unge iværksættere, Adnan Fayez.

Det var Gellerup Forsamlingshus´ måde at sige glædelig eid til alle muslimer på, forklarede Ole Kamp fra forsamlingshuset i sin velkomst:

”Vi vil gerne takke for det gode naboskab. Vi var inviteret op til eid-festen på fodboldbanen, hvor der var flere tusinde muslimer, der brød fasten sammen, og det var så fedt at være med og opleve. Vi vil gerne her i forsamlingshuset sige tak for sidst og glædelig eid til alle muslimer. Det var en fest at være med.”

”Det gør vi ved at servere lidt mad, en sodavand og synge nogle højskolesange – og bagefter skal vi lære at danse dabke,” fortalte Ole Kamp.

Dabke er en traditionel arabisk folkedans, der ofte danses til bryllupper og andre festlige lejligheder. Men hvordan gør man lige?

I løbet af få minutter havde Adnan Fayez forklaret forskellene på de arabiske, tyrkiske og kurdiske folkedanse, der ellers minder om hinanden. Og så gik det ellers løs i en lang kæde, mens de forbipasserende drenge så forbavsede til.

Grundtvig på Gudrunsvej
Forinden var der blevet sunget fra højskolesangbogen, som det efterhånden er en tradition i forsamlingshuset. Igen smeltede kulturerne sammen i sange som Sebastians ”Vårvise”, ”Danskerne findes i mange modeller”, ”Ramadan i København” og Gellerups egen ”Åbn din gyldne port”.

Ole Kamp fortalte undervejs om arbejdet, der skal lede i retning af en kommende Gellerup Højskole:

”Vi har jo en vision om, at om fem år så myldrer det med højskoleelever herude på Fredspladsen. Vi har arbejdet med Gellerup Højskole i mange år, og vores mål er, at i 2030 er der 120 højskoleelever her året rundt.”

Han fortalte om Gellerup Højskoles tanker om ”højskolen version 3.0”, hvor man med udgangspunkt i Grundtvigs tanker og bygningerne på Gudrunsvej 82 vil skabe samvær og læring på nye måder.

”Vi synes selv, det er helt fantastisk at kunne bruge Gellerup-området og resten af Aarhus som undervisningslokale til at skabe en ny form for folkelighed. Hvis vi kan få det til at virke her, kan det få stor betydning lokalt – og måske i sidste ende også globalt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.