Den røde løber var rullet ud for foran Samlingshuset i Gellerup. Mange, hovedsagelig kvinder forleden strømmede til sundhedsmesse for at høre om uddannelse og job inden for sundheds-området.

Der var livlig aktivitet ved alle bordene, hvor folk fra sosu- og sygeplejerske-uddannelsen stod klar til at fortælle om mulighederne sammen med bl.a. repræsentanter for Folkesundhedsvidenskab på Aarhus Universitet og den lokal hjemmepleje-virksomhed, Kærfuld.

”Jeg er kommet, fordi jeg interesserer mig for hjemmeplejen. Mit mål er at få en uddannelse og et job, så jeg kan gøre en forskel i samfundet. Og det tror jeg, at jeg kan med en sosu-uddannelse,” sagde 20-årige Dana.

Hun var en af de mange unge, som benyttede chancen til at høre mere om mulighederne. Hun er allerede i gang med det første halve år på sosu-uddannelsen og er derefter interesseret i at holde en pause og få praktisk joberfaring, inden hun går i gang med hovedforløbet.

Derfor fik hun en snak med repræsentanterne for den nystartede hjemmepleje-virksomhed Kærfuld, der vokser og fortsat ansætter nye medarbejdere fra Gellerup-området.

De unge ambassadører for sosu-uddannelsen havde en travl aften. Mange kom forbi for både at stille spørgsmål om uddannelsens forløb og høre erfaringer fra de studerende selv.

”Uddannelsen handler jo ikke bare om at tørre røv, som folk mange gange siger. Der er jo meget mere i det. Man skal høre det fra ens egen aldersgruppe,” sagde de tre unge ambassadører for sosu-uddannelsen.

Sosu-uddannelsen en god vej at gå
Perpecual fra Ghana var en af de lidt ældre kvinder, som deltog for at blive klogere på sine uddannelsesmuligheder. Hun kom til Danmark for et år siden og var helt klar over, at hun nu først skal lære dansk, før hun kan gennemføre en uddannelse.

”Det her er en virkelig god og nyttig aften for mig. Folk her kan fortælle mig alt om, hvordan jeg kommer i gang. Jeg vil forsøge at blive socialpædagog. Men først skal jeg lære dansk og få mig et kørekort. Jeg er overbevist om, at jeg så kan klare uddannelsen og få et job,” sagde hun med overbevisning i stemmen på engelsk.

Cirka 60 personer mødte op til uddannelsesmessen, hvor der også var tid til hyggelig spisning sammen undervejs.

Også studievejleder på sygeplejeske-uddannelsen, Uffe Nørum, havde en travl aften. Blandt andet var flere kommende sosu-assistenter interesserede i at vide, hvordan de kan gå videre med en sygeplejerske-uddannelse.

”Vi har altid sosu-assistenter blandt ansøgerne til uddannelsen, og du har lige så stor mulighed for at komme ind, som hvis du søger med en HF. Fordelen ved en sosu-uddannelse er, at du så straks kan få et job. Og så finder du måske ud af, at du er glad for jobbet og ønsker at fortsætte,” sagde Uffe Nørum.

Hans råd var især rettet mod ansøgere med en anden baggrund en dansk. Sosu-uddannelsen giver ikke kun en masse pleje-erfaring, men arbejdet medfører også rig lejlighed til at tale en masse dansk. Og det får man brug for på sygeplejeske-uddannelsen.

Kan være med til at løfte samfundet
Uddannelsesmessen var arrangeret af Det boligsociale hus i Gellerup og Toveshøj i samspil med SOSU-Banden. Det er et fællesskab af kvinder alle aldre, som alle interesserer sig for uddannelse og job på sundhedsområdet.

SOSU-Banden blev dannet i Det boligsociale hus i 2019 for at understøtte kvinder på vej ind i uddannelse og job i sundheds-sektoren. Gruppen består af cirka 40 kvinder, som enten er på vej mod en sosu-uddannelse eller allerede arbejder som social- og sundhedsassistent.

”Mange med anden etnisk baggrund oplever inden for sundhedsområdet, at de kan være med til at løfte det samfund, de er en del af. De oplever, at samfundet har brug for dem. De ældre oplever, at de er empatiske og har de uformelle kompetencer, der skal til, og det bliver kvinderne anerkendt for. De kan mærke, at deres indsats bliver belønnet,” siger beskæftigelsesmentor Mona Fahd, Det boligsociale hus.

SOSU-Banden mødes den første onsdag i hver måned i Det boligsociale hus for at udveksle erfaringer og lære nyt inden for sundhedsområdet. Alle med interesse for området er velkomne. Kontakt Ifrah på 4185 4621, hvis du vil vide mere.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.