Iværksætterhuset Square One i Gellerup huser i forvejen mange kreative iværksættere, men huset vil nu også gerne hjælpe nye iværksættere i gang. Abdirahman Shafici, som selv har vundet Børsens Gazellepris flere gange, tilbyder hver torsdag sparring til alle med nye virksomheds-ideer.

Abdirahman Shafici har selv prøvet at opbygge og udvikle en virksomhed med succes. I 2000 startede han TolkeDanmark, og virksomheden voksede især i årene 2014-15 så meget, at den to år i træk fik Børsens gazellepris som en af de hurtigst voksende i Danmark.

Han har haft over 1000 tilknyttede freelance-tolke over hele landet. TolkeDanmark eksisterer stadig men på et lavere niveau end dengang.

I stedet har Abdirahman Shafici engageret sig i at undervise og holde kurser for folk med anden etnisk baggrund end dansk, som drømmer om at starte egen virksomhed. Og dem er der mange af, mener han.

Mange med rent dansk baggrund har en lønmodtagerkultur, mener han – mens flere med en anden kulturel baggrund er bedre til at se muligheder.

”Som selvstændig har man både ulemper og fordele. I starten kan du blive nødt til at arbejde op til 80 timer om ugen – men du er din egen herre, og det er der rigtig mange, der godt kan li´.”

Vant til at hjælpe hinanden
Tidligere så man ofte nydanskere åbner en grønthandel eller en pizza-butik, men sådan er det ikke mere, mener han:

“Nydanskere ser generelt flere muligheder nu. De har et stort iværksættergen, og det smitter, hvis andre i familien eller netværket har en butik eller virksomhed. Hvis faderen for eksempel har et værksted, så går man tit også selv i gang med det,” siger Abdirahman Shafici.

”Der er en stærk selvstændighedskultur i mange af de lande, hvor folk kommer fra i Afrika, Mellemøsten og Asien. Familiemedlemmer er vant til at hjælpe hinanden, og de bliver ofte hurtigt ansat i de nye virksomheder. Hermed skaffer iværksætterne et levebrød for hele familien. Hvis det lykkes for dem, kan Danmark spare mange penge i offentlige ydelser.”

Vigtigt at forstå systemet
Abdirahman Shafici målretter sin indsats mod flygtninge og indvandrere, som han oplever har mange ideer. Men mange har brug for en hjælpende hånd for at komme i gang.

”Mange synes, det er for besværligt. Det er det ikke – men det er vigtigt at man forstår systemet. Blandt andet skal man jo lære at betale moms og afregne skat. Og allervigtigst: Man skal adskille sine egne penge fra virksomhedens økonomi. Der går det galt nogle gange.”

Han understreger, at det egentlig er forholdsvis let at komme i gang med egen virksomhed. Det svære er at gøre den levedygtig over lang tid. Det handler blandt andet om at skabe en bæredygtig forretningsplan og om at få styr på struktur og planlægning.

Han har selv startet flere andre virksomheder ud over TolkeDanmark, men han har også været rådgiver for blandt andre Borgmesterens Afdeling i Aarhus Kommune og har holdt iværksætterkurser i Syddjurs Kommune. Desuden har han skrevet bogen ”Vejen til god integration”.

Åbent hus i Square One
I Square One ser iværksætterkonsulent Jan Houborg Andersen store muligheder i at samarbejde med Abdirahman Shafici, som hver torsdag kl. 13-15 vil tilbyde iværksætterrådgivning i huset.

”Vi ligger jo her lige i hjertet af Gellerup og vil gerne tilbyde endnu flere muligheder for de lokale beboere. Så er det en gave at samarbejde med Abdirahman, som selv har tacklet den udfordring at starte egen virksomhed,” siger han.

Første gang er torsdag d. 9. juni, hvor Square One inviterer til åbent hus. Alle er velkomne, som er interesseret i at se et iværksætterhus indefra – eller har en spirende drøm om at starte egen virksomhed.

Man møder bare op i Square One, Karen Blixens Boulevard 21, i tidsrummet kl. 13-15. Abdirahman Shafici tilbyder alle former for råd og vejledning i processen med at starte egen virksomhed.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.