Gellerup har nu fået sin egen ungdomsuddannelse. FGU Aarhus har flyttet sin midtby-afdeling til Karen Blixens Boulevard, hvor de 16-25-årige elever allerede sætter deres livlige præg på området med rap, dans, madlavning, artisteri i kombination med masser af dansk og matematik. .

Aarhus Kommune ønsker, at Gellerup skal blive en endnu mere blandet bydel, og det er allerede ved at ske. 70 unge fra hele Aarhus er her i fuld gang med at lægge grunden til, at de senere kan komme i gang med en uddannelse og får et job.

I det nye Sports- og Kulturcampus har FGU Aarhus Vest blandt andet et hold i gang i et helt nyopført køkken, og i Yggdrasil, der tidligere rummede Det boligsociale Hus, er der indrettet studier til skolens rap-linje. På grund af pladsmangel har FGU yderligere opført en pavillon bag det nye bibliotek til undervisning i de almene fag.

”Vi er en skoleform, der tilbyder unge, der måske er snublet i Folkeskolen en ny start,” siger skoleleder Jens Ole Jørgensen, FGU Aarhus Vest.

FGU er en forberedende grunduddannelse, der skal gøre det let og overskueligt for unge, der ikke føler sig klar til en traditionel ungdomsuddannelse. FGU indeholder tre hovedelementer:

● PGU – et praktisk værksteds-orienteret forløb hvor man arbejder med et emne, der interesserer én
● AGU – almene skolefag som dansk og matematik
● EGU – erhvervs-grunduddannelse der forbereder de unge til mødet med uddannelse og job, blandt andet privatøkonomi

To tredjedele af uddannelsen er praktisk, og eleverne er drevet af at arbejde med emner, der interesserer dem, forklarer Jens Ole Jørgensen. I Gellerup har FGU Aarhus værksteder for rap, dans, artisteri , madlavning og miljø/genbrug.

Butikshold hos Føtex i City Vest
Desuden har FGU Aarhus i samarbejde med varehuschef Niels Gårde i Føtex City Vest oprettet en butikslinje, hvor undervisningen og arbejdet er flyttet ind i varehuset.

”Vi havde tidligere et lignende samarbejde med Kvickly i Bruuns Galleri, men det var naturligt for os at rykke herud,” siger Jens Ole Jørgensen, som glæder sig over den store imødekommenhed i lokalsamfundet.

“Det var en politisk beslutning, at vi skulle flytte til Gellerup, men vi er stolte over at være den første ungdomsuddannelse i lokalområdet,” siger skoleleder Jens Ole Jørgensen.

”Vi er blevet budt velkommen af rigtig mange og har fået et hav af invitationer fra foreninger i lokalområdet. Det er vi utrolig glade for, men vi har endnu ikke kunnet tage imod dem allesammen. Jeg tror dog senere, vi vil komme til at se det som en gave.”

Stolthed over at være de første
Baggrunden for, at FGU Aarhus flyttede fra midtbyen til Aarhus Vest var en beslutning i byrådet. Politikerne ønskede, at der skulle ligge en FGU-afdeling i Gellerup. De to øvrige ligger i Skejby og Egå.

”Politikerne ønskede, at vi skulle ud og være en del af helhedsplanen og være den første ungdoms-uddannelse i området. Det synes jeg vi skal være lidt stolte af. Og der ligger nogle virkelig gode muligheder for os i det kæmpe netværk af aktiviteter her, som vi kan spille op ad.”

Skolelederen understreger dog samtidig, at FGU Aarhus er drevet af de taxameter-tilskud, der følger de enkelte elever. Det betyder, at man er afhængig af, at de unge og deres familier søger skolen – også nu hvor den er flyttet til Gellerup.

Bulldozeren venter rundt om hjørnet
Man regner med, at 80 procent af skolens elever vil komme fra andre dele af Aarhus. En del af de nuværende elever fulgte med til Gellerup, mens man nu venter spændt på, hvordan søgningen til skolen nu udvikler sig.

”Vi er jo oppe imod områdets renommé i de andre dele af Aarhus, for at vi får de elever, vi skal. Men det må vi jo selv være med til at ændre på med vores egen aktive indsats.”

FGU Aarhus har efter flytningen oplevet et lille fald i tilstrømningen af nye elever, men skolelederen håber, at det ændrer sig. Målet er at vokse fra de nuværende lidt over 70 elever til op imod 120.

”Vi synes selv, vi er kommet til et virkelig sejt sted med de her bygninger rundt om Verdenspladsen. Men man skal lige komme herud, så man kan mærke det.”

Som for andre beboere i Gellerup skaber den kommende helhedsplan udfordringer for FGU Aarhus Vest. Blandt andet skal det tidligere beboerhus Yggdrasil i 2025 rives ned.

”Vi er bevidst om, at bulldozeren venter lige rundt om hjørnet, men heldigvis har vi et par år til at finde ud af, hvad vores behov er.”

Traditionelle fag som dansk og matematik er en del af forløbet hos FGU – men det behøver bestemt ikke kun at foregå i et gammeldags klasselokale. Her er eleverne i gang med dagens dansktimer.

Nær personlig vejledning
Det er den kommunale ungevejledning, der visiterer de unge til FGU. Man kan være en del af skolen i op til 2 år, men nogle unge er der kun i få måneder, inden de er klar til at gå i gang med job eller uddannelse.

”Vi starter altid med at lave en forløbsplan, ud fra hvad den unge har brug for at lære – om det nu er faglige, sociale eller personlige kompetencer. Man kan for eksempel sagtens have gode resultater i Folkeskolen, men være snublet i ungelivet med eksempelvis misbrug, psykiske udfordringer eller en ustabil familiesituation.”

Desuden tilbyder skolen en nær personlig vejledning, hvor de unge får hjælp til konkrete ting som for eksempel at skaffe en bolig, bestille et ungdomskort eller få en bankkonto.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.