Fædrene i Baba Gellerup har for fjerde år i træk vundet en særlig pris for at være en aktiv faktor i at skabe positive forandringer i lokalområdet. Peer-to-peer-prisen går til den fædre-organisation, der gennem året har haft flest samtaler med andre fædre i lokalområdet.

Baba betyder ”far” på de fleste sprog. Og det er netop pointen i Baba-projektet, der drives af Fonden for Socialt Ansvar: Fædrene, som kommer fra mange forskellige kulturer, opdager, at de har langt mere til fælles, end de troede.

Siden 2019 har en lang række fædre fra forskellige kulturer deltaget i et kursusforløb, der har klædt dem på til at være rollemodeller for andre fædre i Gellerup. Målet med Baba-forløbet er ikke kun at gøre en reel forskel i de deltagende fædres egne familier, men også at fædrene bliver inspireret til at gå ud og gøre en positiv forskel i lokalsamfundet.

Det gør Baba-fædrene i Gellerup i en grad, så de her i efteråret for fjerde år i træk er blevet tildelt den såkaldte peer-to-peer-pris. I skarp konkurrence med Baba-projekter andre steder i landet gør fædrene i Gellerup i højeste grad, hvad folkene bag Baba-projektet håber de vil gøre: Taler med andre fædre i lokalområdet.

”Vi kender jo vores lokalområder, så vi ved jo godt, hvem der har brug for hjælp eller støtte,” siger Chadi Ali Kayed, som er en af de fædre, man kan møde i Gellerup og Toveshøj. Han ser Baba-rollen som en form for ambassadør for den aktive far, som bruger tid med børnene og er nærværende, når han er sammen med dem.

Far-rollen på dagsordenen
Sammen med en flok andre Baba-fædre fik han på projektets landsmøde overrakt et diplom som bevis på titlen. De tre tidligere år har Gellerup-fædrene fået overrakt pokaler for deres indsats.

”Vi forsøger at hjælpe med, hvad der nu er brug for. Det kan være alt lige fra at købe ind til familien, hvis man ikke selv kan klare det, til at deltage i møder med kommunen som tolk eller at diskutere problemer, familien har med skolen eller med en sagsbehandler,” fortæller Chadi Ali Kayed.

En af de andre fædre, Abdi Mohammed, tilføjer, at fædrene også hjælper med gode praktiske råd, for eksempel om hvordan man bedst bruger folkeskolens digitale system, Aula.

Når fædrene har haft en samtale med en anden far, registrerer de det digitalt via mobiltelefonen.

”Hele vores koncept er bygget på peer-to-peer, så det er for os helt afgørende, at vi nu kan vise, at vores frivillige i den grad også bliver klædt på til at lave peer-to-peer, og at de i, selv for os, overraskende høj grad, skaber en kultur for at snakke om det at være far i de udsatte boligområder, og dermed får sat farrollen på dagsordenen på en helt ny måde end tidligere set,” skriver Fonden for Socialt Ansvar selv om de vigtige samtaler med andre fædre.

I Baba-forløbet bliver fædrene bevidste om deres egen rolle som far og om vigtigheden af at deltage i barnets liv. Desuden bliver de klogere på samspillet med vuggestue, børnehave og skole om børnene. Hermed er de klædt på til at hjælpe andre fædre.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.