Midt mellem boligblokkene ligger stadig Gellerups ældste bygning, Tousgaard, opført i 1842. Gården har hermed 180 års jubilæum, og det markerer kunstplatformen Sigrids Stue med udstillingen ”Blik for Tousgaard” med billeder fra Tousgaard før og nu.

Esben Trige har været tæt på Tousgaard næsten hele livet. Hans fars faster boede på gården med sin familie, før Gellerupparken blev bygget, og Edwin Rahrs Vej bare var en ujævn grusvej, der hed Ryvej.

Han var som kommende byggetekniker og senere arkitekt i 1960´erne ansat ved Gellerupparkens Tilsynskontor og tog jordprøver og fundaments-prøver i de første tilløb til det, der skulle blive Gellerupparken. Og han har boet i Gellerup lige siden.

”Jeg har altid syntes, at den gård var spændende. Jeg har jo boet herude en stor del af mit liv. Vi boede først på Gudrunsvej, og senere flyttede vi over på Janesvej,” fortæller den nu 73-årige Esben Trige.

For nogen tid siden gik han på jagt i arkiverne for at finde frem til historien bag den nu 180 år gamle Tousgaard, der blev liggende, da boligblokkene i slutningen af 1960´erne skød op rundt om gården.

Fra overdrev til veldrevet landbrug
Han fandt blandt andet frem til gamle avis-annoncer, hvor ejeren af Tousgaard søgte mandskab til det hårde arbejde med at bygge sidefløjene til den også dengang hvidkalkede hovedbygning.

Niels Buch var gårdejer nede i Brabrand, men han havde omkring 1840 kastet sin kærlighed på bakketoppen, der dengang gik under navnet “Tous jorde” med den smukke udsigt over Aarhus Ådal.

Tousgaard omkring 1980 – med den stadig nye Gellerupparken i baggrunden. Foto: Arkiv.dk

Det var et såkaldt overdrev, som Lyngbygaard Gods havde heste og køer til at gå og græsse. Godset dyrkede endnu ikke jorden, men da Niels Buch havde overtaget området og havde anlagt Tousgaard, gik han i gang med at dyrke jorden i området, der senere skulle blive til Toveshøj og den nordlige ende af Gellerupparken.

”Det har lige fra starten været et produktivt landbrug, og gårdens skiftende ejere har gennem tiden været meget aktive i den danske landsbrugsudvikling inden for havebrug, jordbrug, kvæg- og hestehold. Op til 1900 havde gården også eget mejeri,” fortalte Esben Trige, da han tirsdag eftermiddag præsenterede udstillingen ”Blik for Tousgaard”.

Vandringer og fortællinger omkring Tousgaard
Esben Trige boede i sine første år på Sjælland med sin familie, men husker turene til Aarhus og gåturen ad den støvede grusvej Ryvej ud til Tousgaard, der var en livlig gård med masser af ting at se på.

Da Gellerupparken blev opført, rykkede Brabrand Boligforening ind i Tousgaard. Esben Trige boede lige i nærheden og har blandt andet være med til at omdanne de tidligere staldbygninger på den anden side af vejen til beboerhus for Toveshøjs beboere.

I de senere år skiftede Tousgaard navn til Foreningernes Hus, hvor talrige multietniske foreninger har haft lokaler.

For få år siden begyndte byvandrer og formidler Pernille Helberg Stentoft at gennemføre vandringer og fortællinger om det gamle Gellerup. Blandt andet har hun ført elever fra Brabrands tre folkeskoler rundt i området omkring Tousgaard.

Inspireret af oplevelserne på de ture har eleverne både fotograferet og lavet aftryk af ting, de har fundet på deres vej – og de mange produktioner indgår ligeledes i udstillingen, der kan ses i foyeren til Gellerup Bibliotek frem til og med d. 27. november.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.