Frivillige i fodboldklubben ACFC er i fuld gang med at skabe et nyt samlingssted ved kunstgræsbanen midt i Gellerup. Aarhus Klatreklubs tidligere lokaler for enden af Gellerupbadet bliver et nyt mødested for forældre og øvrige beboere. Samtidig er ACFC med til at skabe tryghed i lokalområdet.

Fodboldskoler, stævner, grillfester… der er altid liv omkring kunstgræsbanen midt i Gellerup, hvor de mange frivillige i ACFC sørger for, at de lokale børn og unge altid kan låne en fodbold, også selvom man ikke er medlem af foreningen.

”Det er vigtigt, at der er voksne her, også efter kl. 16,” siger fodboldklubbens formand gennem 10 år, Afif Abdallah.

Den fysiske omdannelse af Gellerup udfordrer dog de rammer, som ACFC gennem årene har skabt i området. I løbet af få måneder bliver bygningen, der huser både fodboldklubben og den lokale fritidsklub, revet ned. Her skal gøres plads til den kommende nye skole.

I stedet har ACFC fået mulighed for at anvende Aarhus Klatreklubs tidligere lokaler. De stod tomme, efter at klatreklubben for et år siden rykkede ind i Sports- og Kulturcampus. Nu bliver de et nyt samlingssted for frivillige og forældre, som kan mødes på tværs.

”Her får vi et sted, hvor man kan mødes på tværs og styrke fællesskabet mellem de voksne. Vi ønsker, at forældrene er mere synlige i forhold til deres børns fritidsaktiviteter, og forventer, at de følger med deres børn til fodbold. Vi ved alle, hvor meget det betyder, at far eller mor er med på sidelinjen,” siger Afif Abdallah.

Han og den øvrige ledelse ønsker, at ikke bare børnene men også deres forældre bliver en del af det lokale foreningsliv. De bliver budt velkommen med en kop kaffe og bliver hen ad vejen bedt om at løse små opgaver, når der skal holdes grillaften eller afvikles 7-mandsstævne.

ACFC har ligeledes omklædningsrum og klublokale i Sports- og Kulturcampus, men det anvendes især af fodboldspillerne. Klatreklubbens tidligere lokaler bliver især et mødested for forældre og andre voksne fra lokalområdet.

”Samtidig er vi fortsat en del af det forebyggende arbejde i lokalområdet. Når der er voksne til stede, tænker de unge sig om, før de laver noget dumt.”

”Der skal være liv her”
Kort før jul mødte 65 børn og voksne op til falafel-aften. Den type grillfester, der er åbne for alle, er ACFC i forvejen kendt for, og dem bliver der flere af i de nye lokaler for enden af Gellerupbadet.

”Lokalerne her skal bruges hele tiden. Der skal være liv her. Børn og unge er i forvejen trygge ved det her sted,” siger Afif Abdallah.

ACFC har gennem årene opbygget et godt ry i området som et trygt sted at sende børnene hen, blandt andet fordi mange forældre er aktive som trænere og ledere. Formanden henviser til, at klubben nu har ca. 85 spillere i pigeafdelingen.

Stærk faktor i lokalområdet
Fodboldklubben ACFC har lige holdt generalforsamling. Der var mange kandidater til bestyrelsen, heraf en gruppe af klubbens egne unge medlemmer. Fodboldfagligt stærke unge mænd med lyst til at gøre en forskel i lokalsamfundet.

Formand Afif Abdallah glæder sig over opbakningen. Han har i 10 år stået i spidsen for den helt særlige fodboldklub i Gellerup, som blandt andet via samarbejdet med de lokale fritids- og ungdomsklubber er en stærk faktor i lokalområdet.

AktivitetsCenter Football Club – i dag bedre kendt som ACFC – blev i 1994 startet af en gruppe mennesker med arabisk baggrund, men klubben er i højere grad blevet et sted, hvor mange forskellige kulturer mødes. Der er nu også kurdiske, somaliske og danske medlemmer, og oldboys-afdelingen består blandt andet af et hold bestående af spillere med vietnamesisk baggrund.

10 hold klar til årets Elite Cup Gellerup
I klatreklubbens tidligere lokaler er også andre foreninger end ACFC velkomne, så længe de står for at afholde aktiviteter, der er åbne for alle. Men alt tyder på, at ACFC kommer til at drive stedet. Fodboldklubben har den største og mest sammentømrede gruppe af frivillige.

Hos ACFC er der tradition for, at også andre foreninger kan låne lokaler. Somalisk Familie Højskole har gennem årene haft aktiviteter i lokalerne, som fritidsklubben driver om eftermiddagen, og ACFC har ansvaret for om aftenen. Hvis foreninger afholder åbne aktiviteter for alle, er de velkomne.

”Vi vil gerne styrke samværet mellem lokale forældre her i lokalområdet. Det er vigtigt, at folk lærer hinanden at kende på kryds og tværs. Vi har altid en kop kaffe klar. Der findes desværre stadig fordomme hos nogle mennesker, men de forsvinder, når man lærer hinanden at kende,” siger Afif Abdallah.

Han nævner samtidig Elite Cup Gellerup, som ACFC hvert år i marts er vært for. Her deltager 10 af de bedste u12-hold i Danmark i en træningsturnering, inden det for alvor går løs i kampen om placeringer og points. Faste deltagere er hold som FC København, Brøndby, OB og AGF.

”Vi har allerede de 10 hold klar til den kommende Elite Cup i marts. De elsker at komme her. Der er styr på afviklingen af kampene, der er en venlig stemning, og de får god arabisk mad. Og mange af forældrene får sig en snak med folk her fra Gellerup,” fortæller ACFC´s formand.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.