Bag filmen Exit Babylon ligger en af de mest specielle filmhistorier i Danmark. Med 44-årige Chadi Abdul Karim fra Gellerup som instruktør og hovedkraft blev Exit Babylon sidste år færdig efter syv års ventetid. Nu søger han muligheder for at vise filmen rundt om i Danmark.

”Man gør det, man kan, med det man har – dér hvor man er. Jeg har altid haft den sætning i hovedet – at tingene altid kan lade sig gøre. Man skal bare tage udgangspunkt i, hvor man er, og så prøve at skabe noget med det”.

Sådan indledte skuespiller og filminstruktør Chadi Abdul Karim præsentationen af spillefilmen Exit Babylon, da den i efteråret 2022 blev præsenteret for venner, bekendte og naboer i Gellerupparken.

Det er i få ord historien om filmen Exit Babylon, som Chadi Abdul Karim skabte med meget få midler. Mere end syv år er der gået, siden filmen i sommeren 2015 blev optaget i løbet af kun ni dage af et hold bestående af folk stort set uden erfaring i filmproduktion.

Normalt koster det flere millioner kroner at lave en spillefilm, men Exit Babylon er skabt for de 30.000,-, Chadi Abdul Karim samlede sammen i 2015, dels af egne penge og dels goodwill fra andre i hans netværk.

Filmen foregår i Gellerupparken og fortæller historien om en række personer, blandt andre de tre unge gutter Said, Osman og Daniel samt stor-pusheren Haissam, som alle sammen bor i Gellerup. I løbet af bare én dag kommer man tæt på dem og deres forskellige udfordringer i livet.

”Man møder en gruppe mennesker, som alle på en måde står i et dilemma, lille eller stort. De prøver alle sammen at komme helskindet gennem dagen. Undervejs gennemgår de en forandring – samtidig med at hele bydelen også er i gang med at forandre sig,” fortæller Chadi Abdul Karim om filmen, der har en helt særlig betydning for ham.

Kortfilm blev nomineret til Robert-pris
Mens han i 2013 gik på filmskolen Super 8, lavede han kortfilmen Exit Neverland som sit afgangsprojekt. I sort-hvid, uden de sædvanlige effekter som lys og musik.

”Det var en historie, jeg havde brygget på længe, inspireret af, hvordan jeg havde det herude i Gellerup, da jeg var ung. Hvordan vi i ren kedsomhed rendte rundt og bare prøvede at få tiden til at gå. Der var ikke sociale medier eller play stations, vi brugte bare tiden på at være udendørs.”

Han lavede filmen sammen med sin ven, klipperen Adam Ross. Optagelserne foregik i løbet af tre dage i Gellerupparken, udelukkende med lokale beboere som skuespillere.

Filmen fik masser af ros, og det endte med en nominering til de prestigefyldte Robert-pris. Og det var det.

”Folk troede jeg var skør”
To år efter, i 2015, gik han sommeren i møde helt uden planer. Han besluttede sig for at lave en spillefilm.

”Det var bare for at se om jeg kunne. Jeg har altid troet på, at jeg kunne lave en spillefilm. Jeg var sikker på, at det kunne lade sig gøre. Vi havde jo kortfilmen. Hvad nu hvis vi forlængede dagen – eller startede dagen forfra og så nogle helt andre vinkler?”

”Jeg begyndte at gå rundt i opgangene med blomster og chokolade for at finde nogle , som ville være med til at lave en spillefilm. Folk troede, jeg var skør, men det lykkedes til sidst at samle omkring 50 mennesker. 25 skulle være foran kameraet. Ingen havde nogensinde lavet en spillefilm før.”

Chadi Abdul Karim havde på det tidspunkt kun en beskeden instruktør-erfaring. Men han brugte sin basisviden om film og gik ud fra sin fornemmelse og sin overordnede idé om karaktererne, og de scener, der skulle være i filmen.

Den blev optaget i tredages-forløb. Scenerne blev udviklet den første dag, øvet den næste og optaget på tredjedagen. I løbet af ni dage var optagelserne i hus.

Undervejs gik det op for ham, at en del af det Gellerup, han kendte og havde inde i hovedet, nu var forsvundet. Boligblokke var revet ned, og områderne lå i stedet som hen som golde grusbunker. Omdannelsen af Gellerup gav store udfordringer for Chadi Abdul Karim:

”Der var rent kaos. Og jeg fik følelsen: Åh nej, er jeg ved at miste mit hjem igen? Jeg kunne ikke længere fortælle den historie, jeg gerne ville. Det blev en underlig balance mellem fortidens Gellerup og noget mega aktuelt. Det var meget underligt, faktisk.”

Et kulturchok at komme til Gellerup
Exit Babylon er inspireret af Chadi Abdul Karims egen ungdom i Gellerup. Han flyttede til bydelen sammen med sin familie i 1990, da han var 12 år. De havde i hans første år boet i Berlin, men flyttede til hans store fortvivlelse til Danmark – først til en lille by uden for Haderslev og siden til Gellerup.

”Det var virkelig et kulturchok. Hvad f… var det her for et sted? Der var ikke den store forskel i forhold til Berlin, det var de samme paraboler og dufte. Men jeg følte mig slet ikke velkommen og var altid oppe at slås med de andre, der ligesom jeg havde en lidt anden hudfarve. Det provokerede dem, at jeg snakkede så godt dansk. De troede, jeg prøvede at spille smart.”

Han gik på Nordgårdskolen og hadede det – var konstant i skænderi med sine lærere. Han begyndte at rappe, skrive tekster og små historier. Og han begyndte at lægge mærke til, at Gellerup var blevet en central del af ham. Bydelen var med i næsten alt, hvad han lavede.

Det lykkedes i 2015 Chadi Abdul Karim at samle et hold på cirka 50 personer til indspilningen af Exit Babylon. mange af dem mødte op, da han i efteråret 2022 præsenterede filmen i Samlingshuset i Sports- og Kulturcampus.

”Jeg besøgte Berlin igen og så, at det hele var revet ned, hvor vi boede. Det var som at blive stukket i hjertet. Alt var væk. Jeg kunne mærke, at Gellerup nu var mit nye hjem. Når folk snakkede dårligt om Gellerup, gik jeg i forsvarsposition. Området var blevet en del af mig.”

Senere fandt han ud af, at han i virkeligheden var palæstinenser, og at familien var flygtet til Egypten og Libanon. Men nu var han fra Gellerup.

”Når man er ung i Gellerup, er der tre muligheder. Man kan forsøge at være god i skolen og gøre sine forældre stolte ved at uddanne sig til læge eller ingeniør. Man kan også skaffe sig et arbejde i et pizzaria eller som grønthandler – eller man kan forsøge at klare sig som kriminel og på bistandshjælp,” fortæller Chadi Abdul Karim.

”Men jeg var en af dem, der ikke var interesseret i noget af det. Så trådte man bare vande og forsøgte at få tiden til at gå, mens man prøvede at finde meningen med livet. Det var den tidsånd, jeg har forsøgt at fange i filmen.”

”Du har lavet en film vi alle bør se”
Hans nære ven og mentor Adam Ross gik efter optagelserne straks i gang med at klippe filmen – men døde pludseligt i efteråret 2015, før filmen var færdig. En række andre omstændigheder gjorde, at verden ramlede sammen for Chadi Abdul Karim, og først knap syv år senere – i foråret 2022 – blev Exit Babylon færdig.

Den blev vist en enkelt gang i biografen Øst for Paradis – samt ved enkelte events i Gellerup, senest i november 2022. Men Chadi Abdul Karim håber stadig, at Exit babylon kan blive vist i nogle biografer landet over.

”Da jeg lavede filmen, var der rigtig meget hype om den, og journalisterne ville gerne høre om den. Men med årene, der er gået, forsvandt filmen fra verdens overflade, og nu har hele verden glemt den,” sagde han for nogle måneder siden i radioprogrammet ”Film uden publikum” på P1.

”Jeg har aldrig haft planer om at tjene penge på den. Men jeg føler, at det er en utrolig vigtig film. Mit drømmemål er, at den kommer ud i en lille håndfuld biografer i Danmark, og jeg vil også gerne ud og holde foredrag om den”, sagde han.

Programmets værter bad en af landets førende marketingfolk i kulturlivet, Christian Have, om at give gode råd til, hvordan Exit Babylon kan blive vist nogle flere steder.

”Du har lavet en film, vi alle bør se. Det er en god idé at kontakte de store filmselskaber i Danmark. Men hvis nu du får et nej, hvorfor så satse på biograferne? En anden måde at komme i gang på kan være højskoler og lignende steder. Det vigtigste er, at du kommer ud med filmen, så der bliver noget opmærksomhed omkring den,” lød Christian Haves forslag.

Chadi Abdul Karim har arbejdet videre med forslagene – og torsdag d. 9. marts kan Exit Babylon tage det næste skridt ud i offentligheden, når filmen bliver vist i Cinemateket på Det Danske Filminstitut, Gothersgade 55 i København. Chadi Abdul Karim introducerer filmen. Du kan købe billetter til arrangementet via dette link.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.