I de sidste syv-otte år har store dele af Gellerup forandret sig fuldstændig. Dokumentarist og tegner Lars Henningsen fra kunstplatformen Sigrids Stue har samlet en masse luftfotos, der viser forandringerne. De fleste af billederne har han selv taget ved hjælp af drageflyvning over Bentesvej og andre steder i Gellerup.

Lars Henningsen flytter rundt på de udstillede billeder og lyskasser. Studerer en detalje i et af billederne og flytter lidt rundt på tingene.

I Mellemrummet ved indgangen til Gellerup Bibliotek har han placeret udstillingen ”Finder Sted” med luftfotos fra 2015 og senere. Billederne viser, hvordan Gellerup så ud før, under og efter den første bølge af forandringer, der gav bydelen en boulevard, en bypark, en gylden port – og meget mere.

”Jeg vil opfordre til, at man kommer og ser udstillingen sammen med en anden person. Så kan der opstå gode snakke hen over lysbordene, og man kan gå på opdagelse og finde spor i billederne. På den måde bliver det en lille fælles rejse i historien, siger Lars Henningsen, mens han kigger rundt blandt de mange luftfotos af et Gellerup i forandring.

”Man bliver let forvirret: Lå det virkelig dér? Og hvor er det billede taget? Jeg håber, at min egen positive oplevelse ved at tage billederne smitter af på dem, som ser dem.”

I 2016 var Karen Blixens Boulevard bare en masse grusdynger ned gennem Gellerup. Billedet er taget fra Lars Henningsens drage.

Billederne opfordrer samtidig til overvejelser om, ”hvordan et nybyggeri placerer sig oven på erfaret liv. Der har altid ligget en gård, en blok, en have, en skov eller en mark i tiderne før en nybygning,” siger Lars Henningsen.

Drageflyvning på Bentesvej
Han fortæller om de mange intense øjeblikke ved den nu nærmest forsvundne Bentesvej, hvor han gik med dragen, hvorpå han havde monteret et kamera. Aldrig alene, næsten altid med en flok drenge og voksne mænd, som havde lyst til at være med til at styre dragen.

”Der var altid nogen, der stødte til. De fik handsker på og hjalp med at styre dragen, når vinden trak hårdt i snoren. Der var mange fra Mellemøsten, hvor drageflyvning er en stor ting.”

Drageflyvningen på Bentesvej gav nogle helt uforudsigelige fotos, når den stabile vestenvind blev afløst af faldvinde, hvor dragen blev hvirvlet rundt. Kameraet tog et foto med nogle sekunders mellemrum – og han blev ofte positivt overrasket over resultatet.

Det var i 2015, hvor det, man nu kender som Karen Blixens Boulevard, nærmest var én stor grusbunke, og Aarhus Kommunes nye kontorhus Blixens var en udstrakt byggeplads, der lå og ventede på byggekranerne.

Lars Henningsen ville gerne have haft nogle flere fotos fra de seneste par år og frem til i dag, men af forskellige årsager har det været svært for ham at flyve med dragen i den periode.

”Men jeg har oplevet utrolig meget hjælpsomhed fra Teknik og Miljø, hvor jeg har lånt en del arkivtegninger og fra Datastyrelsen, som har en masse luftfotos, jeg måtte bruge.”

Et bestemt foto vækker særlig interesse. Et andet medlem af Sigrids Stue, Esben Trige, har undersøgt luftfotos fra 1954, og de viser, at præcis der, hvor Karen Blixens Boulevard ligger i dag, lå der for knap 70 år siden et markskel.

Erindringer sættes i sving
Det hele er blevet til udstillingen ”Finder sted” – et velvalgt ordspil, der både fortæller, at noget sker eller finder sted. Og at finde et bestemt sted.

Hver tirsdag, onsdag og torsdag kl. 13-18 i februar bliver udstillingen sat frem i Mellemrummet – og Lars Henningsen ændrer løbende på, hvordan de forskellige elementer er sat sammen.

Lars Henningsen finder selv hele tiden nye detaljer i billederne og flytter løbende rundt på udstillingens elementer.

”Jeg tilpasser udstillingen til stedet, blandt andet ud fra det, folk kommer og siger. Jeg får utrolig mange interessante kommentarer,” fortæller han.

Netop den grundtanke, at alt ikke kan tænkes færdig på forhånd, tiltaler ham. Og det er ligeledes et af budskaberne til byudviklerne, som nu er i gang med at skabe ”det nye Gellerup”.

”Man må gerne lade noget ligge, til et behov opstår. Man kan ventes og se, hvad der fungerer. Der er altid nogle hjørner og kroge, og det er spændende at se, hvordan de bliver taget i anvendelse.”

Lars Henningsen kan godt li´ at sætte erindringerne i sving i undersøgende og foranderlige processer. I løbet af denne uge gendanner han sammen med andre fra kunstplatformen Sigrids Stue en af Gellerups daginstitutioner baseret på erindringstegninger på biblioteket og Verdenspladsen udenfor.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.