Når Brabrand Boligforening over det næste halvandet år skal rive boliger ned i Gellerupparken, kommer en stor del af materialerne fra lejlighederne til at leve videre i andre byggerier. Du kan selv købe byggematerialer fra Gellerupparken online hos GreenDozer.

408 boliger skal rives ned som en del af udviklingsplanen for området. I forberedelserne til dét arbejde har boligforeningen indgået en aftale med GreenDozer fra Aarhus, som er Danmarks første online-platform for brugte byggematerialer.

Aftalen sikrer, at mange materialer fra boligblokkene bevares og fremover vil kunne købes af firmaer i byggebranchen og af private.

”Det er vigtigt for os, at flest muligt af de rigtig gode materialer, som Gellerupparken er bygget af tilbage i 1970’rne, bliver brugt igen i andet byggeri,” forklarer Kristian Würtz, der er administrerende direktør for Brabrand Boligforening.

Opgangstårne som dette vil blive gemt og genbrugt, hvis det er muligt, lover Brabrand Boligforenings direktør.

Byggematerialer fra Gellerupparken vil komme til salg online via GreenDozer i takt med, at den egentlige nedrivning af blokkene går i gang. Det sker efter en grundig proces, hvor der blandt andet er lavet miljøsanering i blokkene, så der ikke er rester af asbest eller andre miljøfarlige stoffer – som f.eks. PCB – på materialerne.

Mærker allerede interesse for genbrug
Bygge- og anlægsbranchen tegner sig for cirka 30 procent af den samlede danske CO2-udledning, og mange brugte byggematerialer ender i dag som skrot, selv om mange af dem fint kunne bruges igen. Men det kan den nye aftale mellem Brabrand Boligforening og GreenDozer altså være med til at ændre på.

Nedrivningsfirmaet Kingo Karlsen går i den kommende tid blandt andet i gang med at afmontere 20.000 kvadratmeter trægulve, rækværk til altaner, gitterdøre, skotlamper og opgangstårne. Alt sammen materialer, som GreenDozer kan se en ide i at sælge videre og give et nyt liv, fortæller Jan Rohde, direktør i GreenDozer.

”Mange bygherrer og arkitekter har fokus på at genbruge byggematerialer, når de er lette at få overblik over og bestille. Og jeg har en klar forventning om, at en del af byggematerialerne fra Gellerupparken kommer til at gøre gavn i nye bygninger i Aarhus,” siger han.

”Vi er blandt andet i dialog med en bygherre, som meget gerne vil have et lille stykke af Gellerupparken i sit store byggeri. Det ligger der både en klimagevinst og en fin historie i.”

Genbrug til egne beboere
Foruden materialerne, der skal sælges online, genbruger Brabrand Boligforening selv materialer fra de blokke, der står til nedrivning, til at renovere andre boliger i området med. Her har man allerede taget eksempelvis døre, køkkener og hårde hvidevarer ud fra de første tomme boliger.

En ny folkeskole skal i 2025 stå færdig i Gellerup. En del af skolens inventar vil ligeledes være hentet fra de blokke, der bliver revet ned. Projektledelsen for skolen har været forbi de tomme boliger i de første blokkene for at se på genbrugsmaterialer. Her er der ønske om at genbruge gulve og store skydedøre fra nogle af lejlighederne.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.