Kan en rap-koncert føre til gode samtaler om ungeliv anno 2023? Gellerup Bibliotek og Vores Brabrand gør forsøget, når de to parter sammen med FGU Aarhus Vest torsdag d. 2. marts inviterer til debatmødet ”Let´s talk about rap” i bibliotekets foyer, Mellemrummet.

Mulighederne for at deltage i den offentlige samtale har aldrig været mere mangfoldige. Men et spadestik dybere gemmer der sig en demokratiske udfordring.

Undersøgelser viser, at tonen på de sociale medieplatforme afskrækker flertallet af os fra at dele holdninger online. Og især unge og kvinder væsentligt underrepræsenteret. Hvad gør vi ved det?

Vores Brabrand er af Aarhus Bibliotekerne blevet inviteret til at være med til at udvikle nye samtale- og debat-formater, der kan være med til at styrke den offentlige samtale.

Og den er Clara, 18, Mia, 17, og Emma, 20, med på. De går alle tre på rap-linjen på FGU Aarhus Vest, der holder til i og omkring Sports- og Kulturcampus i Gellerup.

Da vi spurgte eleverne på FGU Aarhus Vest, om de ville være med til at afprøve nye debatformer, der kan engagere unge, var de klar med det samme. Og samarbejdet fører nu til debatarrangementet ”Let´s talk about rap” på torsdag d. 2. marts kl. 13.00-14.15.

Konceptet er enkelt: Clara, Mia og Emma har udvalgt en række numre skrevet af dem selv og deres venner på raplinjen. Forfatterne fremfører selv numrene fra scenen, og derefter tager vi sammen fat på en snak om de emner, numrene berører – om at være ung lige nu.

Gellerup Bibliotek og Vores Brabrand har inviteret eleverne i 9. klasserne i de lokale skoler i 8220 Brabrand – men alle fra 15 år og opefter er velkomne til arrangementet, der foregår i bibliotekets foyer, Mellemrummet.

På vej mod en unge-redaktion i 8220 Brabrand
Formålet med arrangementet er i første række at få en samtale, der opleves som venligere og mere udbytterig, end det ofte opleves at diskutere på sociale medier. Og samtidig er motivet hos lokalmediet Vores Brabrand at få de unge selv til at sætte fingeren på nogle af de temaer, der fylder mest lige nu.

Vores Brabrand vil gerne behandle flere emner, der berører unges hverdag. Men alene aldersforskellen kan gøre det svært, og derfor arbejder Vores Brabrand på at etablere en særlig unge-redaktion.

I løbet af april og maj vil den amerikanske journalist Angie Bacha være en del af Vores Brabrands redaktion, og hun vil særligt arbejde med at rekruttere, uddanne og igangsætte interesserede unge i alderen 13-18 år med journalistik for og med den samme aldersgruppe – sandsynligvis udelukkende på Instagram og muligvis TikTok.

Angie Bacha har tidligere arbejdet på det amerikanske lokalmedie Resolve Philly i Philadelphia. Det er et af de mest progressive og nyskabende lokalmedier i USA, og målet er at introducere nogle af de nyeste journalistiske metoder derfra i 8220 Brabrand.

Kort og godt er tanken, at debatmødet torsdag d. 2. marts kan give ideer og input til emner og tilgange for den kommende ungdomsredaktion i 8220 Brabrand.

”Let´s talk about rap” er det andet af en serie af utraditionelle debatmøder, der i samarbejdet mellem Gellerup Bibliotek og Vores Brabrand gennemføres i løbet af foråret.

Det første var debatmødet ”Hvad drømmer vi om i Gellerup?” d. 16. januar, hvor næsten 80 deltagere diskuterede drømme og visioner for, hvordan ”det nye Gellerup” kan og bør se ud.

”Let´s talk about rap”: Torsdag d. 2. marts kl. 13.00-14.00 i Gellerup Biblioteks foyer, Mellemrummet. Alle er velkomne.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.