En barsk fortælling om depression og selvmordstanker bliver det første udspil fra det nystartede teater, AIWA AIWA. Skuespiller og instruktør Chadi Abdul Karim vil skabe et performance arts studio i hjertet af Gellerup med fokus på at skabe professionelle teateropsætninger af høj kvalitet.

Hensigten er at skabe kulturelle bidrag til samfundsdebatten. Manden bag AIWA AIWA, er Chadi Abdul Karim, en autodidakt skuespiller og instruktør som voksede op i Gellerupparken. Efter mange år, på flere af landets scener, har han nu besluttet at vende tilbage til den bydel, som han selv beskriver som en kulturgruppe.

“Jeg er træt af, at folk udefra ser steder som Gellerup som problemfyldte områder, der skal reddes. Jeg ved, at vi også kan være en del af løsningen. At vi kan bidrage, det er mit ønske. Vise at vi ikke er et sted som kun tager og tager, men også giver tilbage,” siger Chadi Abdul Karim.

“Jeg bliver nødt til at råbe op”
Derfor var der heller ingen tvivl om, at den første forestilling var nødt til at blive en, som strækker sig over bydelens grænser. Med andre ord, skulle den ikke kun være relevant for folk som bor i, eller har tilknytning til, belastede boligområder.

”Novembervejr” tager udgangspunkt i en meget mørk periode i Chadis eget liv. I 2015, efter flere tragiske omstændigheder, fandt han sig selv i et dybt hul:

“Jeg var knækket, jeg havde mistet flere af mine nærmeste, og følte mig alene og fortabt, jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg var hårdt ramt.”

En hård depression og konstante tanker om selvmord, blev hverdagen. Men det, som ramte ham allermest, var hvordan menneskene omkring ham forholdt sig til det. Nogle tog afstand. Andre ville hjælpe. Sundhedsvæsenet fulgte protokoller og procedurer – alle ville hjælpe ham til at få det bedre, men ingen af dem forstod, at de gjorde det værre. At hvert eneste klap på ryggen, føltes som et skub mod afgrunden.

Instruktøren Chadi Abdul Karim, som også er forestillingens eneste skuespiller, har indset hvor få muligheder og ressourcer der er for pårørende. Hvor lidt overskud sundhedsvæsenet har til den lange behandling, som er nødvendig, og i stedet fokuserer på det hurtige fix. Det hurtige fix som bliver til et midlertidigt plaster på såret.

“Jeg bliver nødt til at råbe op. Jeg bliver nødt til at rive plasteret af, så de kan se hvor betændt såret kan blive,” siger han.

For at kunne gøre Novembervejr så relevant som muligt, har han haft flere gode samtaler både med egen læge, men også med formanden for Selvmordsforskning.dk, Ole Kamp.

“Vi har brug for at tale om de svære sider af livet. Brug for at turde dele dem og vores sårbarhed og for at se, at der er nogen omkring os, der er kommet videre. Tak for dit mod til at skabe håb for vi andre,” siger Ole Kamp i en pressemeddelelse om ”Novembervejr”..

Reumert-vinder
Chadi Abdul Karim har tidligere, som den eneste skuespiller på scenen, været med til at vinde en Reumertpris for forestillingen 4EVER. Han har altid haft et brændende ønske om at fortælle historier og har gjort dette gennem teater, film, musik mm. Han håber nu på, gennem AIWA AIWA, at kunne hjælpe og inspirere andre til at gøre det samme.

“Jeg har et ønske om, at AIWA AIWA en dag kan blive en base for kunst og kultur i Aarhus Vest, hvor mennesker fra alle egne af landet kan lære at fortælle historier. Men i første omgang handler det om min egen historie,” siger han.

”Det er ikke nemt at vise sit beskidte undertøj til resten af verden. Det er endnu sværere at vise sin komplette sårbarhed frem til offentlig skue. Men det gør jeg i ”Novembervejr”. Jeg bliver nødt til det, for hvordan skal vi ellers kunne italesætte de svære emner i livet.”

“Hvor banalt det end lyder, så ønsker jeg at min smerte kommer andre til gavn.”

”Novembervejr” har premiere d. 12. maj på Gellerup Bibliotek. Du kan købe billetter via dette link. Forestillingen er støttet af Gellerup Kulturmidler, Gellerup Art Factory og Kunstfonden. Instruktør/forfatter/skuespiller er Chadi Abdul Karim, forestillingsleder er Julie Jensen, og scenografi og teknik står Jens Mønsted for.

Artiklen er blevet til på basis af en pressemeddelelse fra AIWA AIWA.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.