14 lokale unge er i løbet af sommeren med til at gøre Gellerup og Toveshøj til et pænere sted at bo. De 15-17-årige sommerjobbere hjælper viceværterne i Brabrand Boligforening med at fjerne ukrudt, feje, slå græs og samle affald.

For nogle er det først og fremmest en god måde at bruge ferien på, samtidig med at de tjener nogle lommepenge. Men for andre er det ligeledes det første skridt til at kunne få et varigt fritidsjob ved siden af en ungdomsuddannelse.

”Det var lidt hårdt den første dag, men det er virkelig hyggeligt. Jeg er glad for jobbet,” siger en af sommer-jobberne, Sefika. Hun har to storebrødre, som tidligere har haft sommerjobs, og som har fortalt positivt om jobbet, og de penge de kunne tjene.

”Jeg havde hørt meget om det forinden, og vidste hvad det gik ud på,” fortæller hun.

De unge fortæller positivt om arbejdsopgaverne, de er med til at løse. De er dog alle overraskede over, så meget skrald der ligger rundt omkring i lokalområdet.

”Det er virkelig chokerende. Vi samlede affald i går, og da vi kom til det samme sted igen i dag, var der virkelig meget igen. Der er mange, som ikke bruger skraldespanden, selvom den står nogle få meter væk,” siger en anden af de unge, Nesma.

Adam er en af de viceværter, som glæder sig over at gå rundt sammen med de unge og løse de mange opgaver:

”I starten skal man lige sørge for at hjælpe dem godt i gang, men så går det fint. Vi har en masse god snak undervejs om de unges uddannelses-planer, og hvad de ønsker sig for fremtiden,” siger han.

Første erfaringer med et fritidsjob
Brabrand Boligforening står bag sommerjob-ordningen sammen med afdelingsbestyrelserne i Gellerupparken og Toveshøj. Det Boligsociale Hus koordinerer ordningen, der har været i gang i en længere årrække.

Boligsocial medarbejder Louise Bro Jacobsen har op til ansættelsen holdt et info-møde med de unge, hvor hun har fortalt om regler ved fravær og sygdom, og hvilke forventninger der er til dem i et job – for eksempel at møde til tiden, og at tage et fælles ansvar for at opgaverne bliver løst.

I løbet af to uger i juli arbejder de unge hver dag kl. 8-12 og får altså samlet 40 timers lønnet arbejde. Undervejs taler Louise Bro Jacobsen med dem om, hvilke kompetencer, de får, og hvad der i det hele taget skal til for klare sig godt i et job.

”Nogle af de unge får her deres første erfaringer med et fritidsjob, og de er så klar til et ordinært fritidsjob efter sommerferien,” forklarer Louise Bro Jacobsen.

”Vi samarbejder med UC Fritidsjob i Aarhus Kommune og tilbyder en workshop i august, hvor de unge lærer at skrive en ansøgning, og får indblik i mulighederne for at få et fritidsjob i kommunen eller en privat virksomhed.”

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.