Da AGF søndag mødte Lyngby i Superligaen, blev Mohammad Weis fra Toveshøj hyldet af de 13.350 tilskuere som Årets Frivillig kåret af AGF. ”Han gjort en stor indsats for at introducere foreningslivet til en masse piger og drenge og deres forældre,” lød det fra René Frost, som er chef for klubsamarbejde i AGF.

I Toveshøj ligger et par flotte, grønne fodboldbaner. Der holder fodboldklubben IVF05 til, og hvis du lægger vejen forbi, så er det meget sandsynligt, at du møder Årets Frivillig. Han hedder Mohammad Weis.

”Han er her hver dag,” fortæller Stine Buus, som er ansvarlig for pigefodbolden og kasserer i Idræt Venskab Foreningen grundlagt i 2005 – af Mohammad Weis.

Det er Stine Buus, der har nomineret Mohammad Weis til prisen som Årets Frivillig. Han flyttede til Toveshøj i 2004, og året efter startede han IVF op. Fra 16 medlemmer det første år er foreningen nu oppe på 160 medlemmer, og siden 2005 har Mohammad Weis fungeret som formand, været træner, kridtet baner, stået for vedligeholdelse, hjulpet familier i området, sørget for at fragte børn til og fra kampe og været en støtte for de børn, der kommer i klubben.

”Jeg var lige flyttet herud, da jeg startede klubben. Så kunne folk lære mig at kende. Børnene fik gode oplevelser, og det spredte sig hurtigt i deres netværk. Det handler om relationer. Det er ikke kun sport, det er også det sociale – det er , venskaber,” fortæller Mohammad Weis.

Og hvis man spørger Mohammad om, hvorfor han er der hver dag, så kommer svaret prompte:

”Det er børnene. Jeg føler, de har brug for hjælp. De kommer og dyrker sport, og så snakker vi om uddannelse og skole. De bliver skubbet ud i samfundet, og lærer hvordan de skal integrere sig og komme godt videre i deres liv. Formålet med mit arbejde er, at folk har det godt og får en uddannelse.”

Egen fodboldskole kun for piger
Siden 2020 har Mohammad Weis arbejdet målrettet for at få flere piger til at spille fodbold, og i dag har klubben 70 medlemmer, der er piger. Og der er flere kvindelige trænere end mandlige i klubbens ungdomsafdeling.

”Vi skal ikke kun fokusere på drengene. Pigerne er også en del af samfundet, og når vi motiverer pigerne, motiverer vi også deres mødre,” fortæller han.

I foråret afholdt IVF05 deres egen fodboldskole kun for piger og det var en kæmpe succes. Og det er ikke kun pigerne, der kommer ud på banerne – men også forældrene.

”Det overrasker dem, hvad deres piger er i stand til. Der har måske været en kultur herude, hvor pigerne ikke skulle spille fodbold. Det var en drengesport. Men det giver pigerne en stolthed, at vise hvad de kan, og nu er der kæmpe opbakning til kampe. Drenge, piger, familier – alle kommer og kigger på.”

”Han har skabt et fællesskab”
René Frost, som er chef for klubsamarbejde i AGF, forklarer, hvorfor det lige blev Mohammad Weis, som er valgt til Årets Frivillig.

”Han har skabt et fællesskab, hvor piger og drenge fra området kan mødes til fodboldtræning og sociale arrangementer i klubhuset. Derudover har han gjort en stor indsats for at introducere foreningslivet til en masse piger og drenge og deres forældre. Han har kæmpet for at bryde en kultur, hvor piger ikke hører til på fodboldbanen eller, hvor familierne ikke prioriterer, at piger dyrker sport. Det arbejde vil vi i AGF gerne hylde,” siger René Frost.

IVF er blevet et samlingspunkt
I det hele taget har Mohammad Weis og hans arbejde med IVF05 gjort en kæmpe forskel i lokalområdet, fortæller Anett S. Christiansen, som er foreningsmentor i Toveshøj:

”Mohammad har gjort et kæmpe stykke arbejde. Han har så godt et hjerte, og vi kan tydeligt se resultaterne. Den måde han træner børnene på, tager dem ind, bruger dem som rollemodeller for hinanden. Mohammad ser børnene og får dem til at føle sig værdsat. De får vejledning i at blive gode mennesker i samfundet. Det er hans strategi,” siger hun.

Det var en stor dag for de unge fodboldspillere i IVF. AGF havde tildelt klubben billetter til ungdomsspillerne til kampen mod Lyngby, hvor Mohammad Weis blev hædret. Foto: Anett S. Christiansen.

”IVF er blevet et samlingspunkt. Hver spiller får sin egen spillerdragt af klubben. Alle skal være ens herude, det skal ikke komme an på forældrenes økonomi. Og det trækker også andre børn med, når spillerne kommer gående i deres røde tøj ned til banerne. Børnene kommer også uden for deres træningstider. De elsker at kommer herned og føler sig hjemme. De kan altid komme, selvom der ikke er træning,” fortæller Anett S. Christiansen.

Der var solid opbakning til AGF fra de unge IVF-spillere. Her vifter to unge spillere med et AGF-flag. Foto: Anett S. Christiansen.

Mohammad Weis sagde heller ikke nej, da han i 2022 blev kontaktet af Specialsport om muligheden for at oprette et hold i IVF for børn med særlige behov. Han træner selv holdet sammen med sin søn, og de 11 børn har selv valgt holdets navnet Dream Team.

Det er tydeligt, når man sætter sig ned med Mohammad Weis, at børnene er en stor drivkraft for ham. Både at få dem ind i klubben, hvor de er i deres liv lige nu, men især på grund af det aftryk, Mohammad og resten af de frivillige i klubben kan være med til at sætte.

”Vi opdrager børnene socialt, så de bliver gode mennesker i samfundet. Så hvis det ikke lykkes med fodbolden, så kommer de i gymnasiet eller på teknisk skole og bliver gode mennesker med uddannelse og job.”

Klubhus-byggeri til september
For Mohammad selv var det noget af en overraskelse, da han fik overrakt nyheden om, at han er blevet valgt som Årets Frivillig.

”Det betyder meget for mig. Så folk bliver stolte af mig og det kæmpe arbejde jeg gør. Men også at jeg kan sige tak til dem, der gør det muligt. Jeg vil gerne takke Stine (Buus, red.). Hun er en stor hjælp. Hun står for kvindeafdelingen og meget af det administrative, hun snakker godt med familierne og har respekt og gode relationer,” Siger Mohammad Weis.

Et rigtigt klubhus har klubben slet ikke endnu. Men byggeriet begynder til september og bliver en realitet på grund af flotte donationer fra Aarhus Kommune og Salling Fondene – og naturligvis Mohammad Weis´ indsats.

”Det har været min store drøm, siden vi kom herud i 2007. Et rigtigt klubhus ligesom andre almindelige klubber. Et sted hvor piger og drenge kan komme ind og være og spille spil. Ikke kun fodbold, men også deres sociale liv. Så man holder dem fra gaden.”

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.