Onsdag var en stor dag for elever og medarbejdere på specialskolen Stensagerskolen, der er rykket ind i den tidligere Tovshøjskole på Janesvej. Skolen blev formelt indviet med taler og masser af lagkage til de 280 elever.

”SOM-VI-ER!”

Samtlige 280 elever sang så højt, de kunne, hver gang Stensagersangen nåede til omkvædet, ””For vi er SOM VI ER!”

Det er en sang, der har fulgt Stensagerskolen gennem mange år og muntert og præcist opsummerer, hvad det er for en skole, der i løbet af sommeren er rykket ind på Janesvej, hvor Tovshøjskolen tidligere lå.

Her har alle eleverne deres særlige udfordringer at kæmpe med. Men samlet udgør de en hjertevarm og sprudlende elevflok, der strør om sig med smil og godt humør.

Det kendetegnede også den officielle åbning onsdag middag. Nogle af eleverne var med i det store fællesrum, da rådmand for Børn og Unge, Thomas Medom, holdt tale og klippede den røde snor over. Andre opholdt sig i klasserne, hvor de i trygge, rolige rammer kunne følge med i begivenhederne via video.

”Vi har ventet længe, og selvom jeg godt ved at I allerede er startet, synes jeg, det er værd at fejre. At I nu for alvor tager jeres nye skole i brug,” sagde Thomas Medom i sin tale, der først og fremmest var rettet mod eleverne.

”I har fået nogle mere fleksible rammer der kan være med til at skabe en hverdag, som er god for jer,” sagde Thomas Medom, som selv tidligere har arbejdet som lærer på skolen.

”Det er noget helt særligt for mig at komme tilbage og se, hvor meget der er sket. Hvor meget lysere skolen er blevet – og hvordan pladsen bliver udnyttet meget mere spændende med klynger og fleksible muligheder for at være sammen. Med muligheder for lidt større fællesskaber men også med mulighed for de trygge relationer,” sagde rådmanden.

”I det nye miljø skal der være plads til at være forskellige, plads til at lege og plads til at lære på forskellige måder.”

Allerede fejrede eleverne åbningen af skolen, blandt andet med besøg af den lokale cirkustrup, Cirkus Tværs.

Og et af målene for den nye skole er blandt andet at gøre aktivt brug af hele Gellerup-området. Skolen arbejder også med planer om at skabe traditioner og rammer for at kunne invitere lokalsamfundet ind på skolen.

Vigtigt med klar struktur
Stensagerskolen er som nævnt en specialskole for børn med varige og vidtgående psykiske og fysiske funktions-nedsættelser. De har generelle indlæringsvanskeligheder og gennemgribende udviklingsforstyrrelser. Det betyder blandt andet, at ingen af skolens elever formår at tage eksamener eller nationale tests.

Børnenes vanskeligheder er som regel medfødt eller som årsag af tidlig hjerneskade. De er generelt sårbare og dybt afhængige af andre mennesker.
Derfor afleveres alle børn hver dag personligt fra hånd til hånd og sikker kontakt mellem de implicerede.

Den tidligere Tovshøjskole har gennemgået en omfattende renovering og ombygning, sådan at den kan danne en tryg ramme om børnenes hverdag.

”Som alle andre ønsker eleverne her at være en del af fællesskabet, samtidig med at børnene er uforudsigelige – særligt for hinanden. Det kræver, at man kan være sammen, uden at det er alt for tæt, at man kan deltage på forskellige måder, og at man kan komme væk og stadig være i sikkerhed,” forklarer skoleleder Susanne Hjermitslev.

Desuden har det været vigtigt at sikre en klar struktur og visuel støtte i dagligdagen på skolen:

”Vores elever bliver hurtigt forvirrede, afledte og stressede, og de har derfor brug for, at vi ”lægger skinnerne ud for dem” Vi anvender struktur ved elevens arbejdsbord, i undervisningen generelt, og desuden har eleven et skema der viser deres dagsplan,” siger skolelederen.

Skolen har prioriteret at få et hegn rundt om skolen for at sikre eleverne og samtidig give mulighed for selvstændighed på skolen. Hegnet er grønt for at mindske fornemmelsen af en indhegnet skole.

De knap 280 elever er fordelt i 32 klasser med højst 9 elever i hver klasse. Skolen har cirka 250 medarbejdere.På tirsdag d. 3. oktober kl. 15.30 kan du få en rundvisning på den nyåbnede Stensagerskole. Rundvisningen er en del af Aarhus Arkitekturfestival.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.