Mindre børn bør ikke lege ude alene efter kl. 20. Bydelsmødre i 8220 og fædregruppen Baba henvender sig nu direkte til forældrene i Toveshøj og Gellerupparken for at opfordre dem til at holde børnene inde om aftenen – og være mere opmærksomme på dem, når de leger udendørs.

I begyndelsen af sommerferien hængte bydelsmødrene i 8220 plakater op rundt i opgangene med en opfordring til forældrene om at engagere sig mere i, hvad deres børn foretager sig – især om aftenen.

”Der er alt for mange børn og unge i vores lokalområde, som er oppe og udenfor alt for sent om aftenen. Det synes vi, at vi sammen skal gøre noget ved,” stod der på de farverige plakater.

”Vi har alle et forældreansvar og kommer derfor med disse opfordringer til at stå sammen om dette ansvar.”

Og nu tager bydelsmødrene sammen med fædregruppen Baba det næste skridt. Torsdag d. 12. oktober går de rundt i opgangene i Toveshøj og ringer på for at tale med forældrene om at engagere sig i børnenes fritidsliv og sikre sig, at de ikke leger alene ude om aftenen. Og ugen efter gør de det samme i Gellerupparken.

Henvender sig til legende børn
Sommeren har været rolig i lokalområdet, men nu ser de tegn på, at der igen færdes ukendte personer forskellige steder i lokalområdet. Unge mænd er set opsøge og tale med børn, der leger eller spiller fodbold mellem blokkene i Toveshøj. Nu er tiden kommet til at følge op på plakaterne i opgangene.

”Hvis børnene er alene ude uden voksne kan der ske mange ting. Vi ved, at kriminelle forsøger at hverve børn til at gå ærinder for dem. Vi ønsker at få kriminaliteten ud af vores området, og det er vigtigt, at vi forhindrer, at børn og unge bliver trukket ind i de miljøer,” siger Ilham Mohamed, som er koordinator for Bydelsmødre i 8220.

”Når der er voksne omkring dem, er risikoen langt mindre, for at det kan ske.”

Nu tager bydelsmødrene de næste skridt for at ændre en kultur, hvor for mange mindre børn er ude om aftenen. De ønsker, at alle børn under 15 år er hjemme senest kl. 20.

”Vi passer på vores område”
Ilham Mohamed fortæller om et lokalsamfund, hvor alle hjælper hinanden og mange forældre kender hinandens børn. Hvis man har set et barn lave ballade, giver man forældrene besked – og det bliver typisk godt modtaget, understreger hun.

Det er i den samme ånd, at bydelsmødrene nu går ud i opgangene for at tale med forældrene.

”VI er jo ikke en myndighed, vi er en del af civilsamfundet – og vi passer på vores område. Vi er nødt til at hjælpe hinanden med at gøre det til et godt sted at bo.”

Ilham Mohamed og nogle af de andre bydelsmødre har nu voksne børn. Hun fortæller, hvordan de tidligere mødtes ved legepladsen og snakkede sammen. Én medbragte kaffe, og en anden havde kage med. Og så gik snakken, mens de samtidig holdt øje med børnene.

Det har ændret sig, blandt andet fordi indretningen af legepladsen er ændret, så det er blevet sværere at sidde og snakke med hinanden. Hun håber, at Brabrand Boligforening igen vil skabe rammer, der gør det mere oplagt for forældrene at mødes tæt på områderne, hvor børnene leger.

Opfordring til forældrene
Bydelsmødrene har tidligere skrevet ud i den lokale WhatsApp-gruppe, når de har set eller hørt, at lokale børn og unge har været involveret i uro i lokalområdet, og de har opfordret forældrene til at holde øje med deres børn. Og det er blevet meget positivt modtaget, fortæller Ilham Mohamed. Hun ser tegn på, at forældre straks reagerer og følger op på problemerne.

Det nye initiativ er ikke rettet mod bestemte familier, men er et forsøg på at ændre en kultur, hvor børn leger længe ude om aftenen.

Bydelsmødrene opfordrer som nævnt til, at børn under 10 år er hjemme senest kl. 20 og kommer i seng senest kl. 21. De henviser til, at Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn under 10 år får 10-12 timers søvn.

Desuden opfordrer de generelt forældre til at deltage i arrangementer i daginstitutionerne, i skole/hjem-samtaler, skolearrangementer samt børnenes fritidsaktiviteter.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.