Mens efteråret falder på, er der stadig aktiviteter i Gellerups nye grønne samlingssted, Toveshøjhaven. Her er lokale ildsjæle i gang med at etablere et grønt fællesskab for lokalområdets beboere. Projektet Gellerup Gror har fået ca. 500.000 kr. i støtte fra Nordea Fonden.

Brombærkrattet har i lang tid fået lov til at udfolde sig uhæmmet på den store naturgrund – men nu er det snart slut. I det yderste hjørne af Toveshøj er lokale ildsjæle i Gellerup og Toveshøj i gang med at skabe et grønt fristed for områdets beboere.

Planerne er store – og en del af dem er allerede ved at blive til virkelighed. Et brugt vildmarksbad er placeret centralt i området og skal blive til et smukt blomstrende centrum, hvor alle som har lyst, kan slå sig ned.

En smal sti fører gennem brombær-vildnisset til lysninger, hvor forskellige dufte, lyde, smag, føle- og synsoplevelser vil komme i spil. Her indrettes forskellige ”øer”, der indbyder oplevelser med yoga, sansebed, bålsted – og krydderurter, grøntsager, blomster, udekøkken, borde og bænke.

Det slidte vildmarksbad fortæller om projektets målsætning: Haven skabes så vidt muligt af genbrugsmaterialer, og der er fokus på anvendelse af miljøvenlige produkter i haven, hvor der skal etableres muldtoilet, solceller og regnvandsopsamling.

”Grøn bæredygtighed bliver det helt store omdrejningspunkt for projektet, som går ud på at danne rammen om et udendørs fællesskab, der både skaber værdi for den enkelte, fællesskabet og lokalområdet,” skriver aktørerne bag projektet, der drives af Livsværkstederne, en selvejende institution under KFUM´s Sociale Arbejde.

Livsværkstederne samarbejder tæt med en række foreninger og organisationer i området, blandt andet Gellerup Fællesråd, Folkesundhed Aarhus Vest, Gellerup Friplejehjem og Verdenshavernes Venner også involveret. Projektet fik i foråret 511.000 kr. fra Nordea-Fonden.

Alle kan være med
Haven bliver kaldt Toveshøjhaven og ligger for foden af Hasle Bakker ved indgangen til Skjoldhøjkilen. Den har tidligere været holdt ved lige af Verdenshavernes Venner, og nu tager de haveglade folk over.

En genstridig rod gav sved på panden, før den til sidst gav op. Toveshøjhaven er allerede ved at tage form. Foto: Gellerup Gror.

”Her kan beboere og andre interesserede være tæt på naturen uden at være langt fra deres bolig. Her kan alle bidrage med det, de kan og mødes på tværs af forskellige baggrunde og interesser,” skriver aktørerne om projektet.
Blandt andet er haven indrettet, så kørestolsbrugere kan komme rundt, og mennesker med alle former for lidelser er velkomne til at benytte haven.

”Alle, der har lyst, kan indgå i fællesskabet omkring dyrkningen og pasningen af haven, man kan også vælge bare at sidde for sig selv, hvis det er det, man ønsker.”

Medarbejdere fra Randstad donerede en arbejdsdag
Hele sommeren har de frivillige knoklet for at realisere planerne. De fik en fredag i september hjælp af en flok medarbejdere fra virksomheden Randstad, der havde doneret en arbejdsdag til haven under overskriften “En dag for en sag”.

”De friske kontorfolk greb spader og skovle, og så blev der ellers både fyldt jord i vildtbadet og gravet ud til den nye indgang, hvor kørestole i fremtiden skal kunne komme ind. Og der blev også gjort klar til at lave en følehave, mens havens runde bænk kom til at dufte af kakao,” skriver Gellerup Gror om dagen.

Både etableringen og den efterfølgende drift af haven foregår i tæt samarbejde med Gellerup Fællesråd, som er lejer af grunden, der ejes af Aarhus Kommune.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.