Tekst og Foto: Peter Friis Mikkelsen

Fredag er dagen, hvor listen over de såkaldte parallelsamfund bliver offentliggjort. I Gellerup går mange og håber på, at boligområdet for første gang nogensinde ikke er på listen. Håbet har beboere som 41-årige Sahra Mohamud været med til at skabe.

Sahra Farah Mohamud er nyuddannet sosu-assistent og en del af en voksende beboergruppe i Gellerup, der får foden ind på arbejdsmarkedet.

“Da jeg var lille, sagde jeg altid, at jeg gerne ville være læge, men der var krig i Somalia, og mulighederne for at få en uddannelse var ikke så gode. Da jeg kom til Danmark, ønskede jeg at blive sygeplejerske, men det var også svært, når man kommer som ny,” siger 41-årige Sahra.

Til daglig bor hun i Gellerupparken med sin mand og fem børn. Her har hun boet siden 2012.

Hun kom til landet i 2001, og de første år boede hun i Silkeborg Kommune, hvor hun gik på sprogskole og havde flere ufaglærte jobs – bl.a. på en møbelfabrik og i et vaskeri på et sygehus.

Interessen for at uddanne sig og arbejde inden for sundhedsområdet var der dog stadig, og hun tog sosu-hjælper-uddannelsen, hvor det også blev til jobs i hjemmeplejen og på et plejehjem.

“Jeg har altid kunnet lide at hjælpe andre mennesker og give dem omsorg. Når man arbejder på plejehjem, sker der altid noget nyt,” siger hun.

I dag arbejder hun netop på et plejehjem i Aarhus – nu som sosu-assistent.

Sidst i januar i år blev hun nemlig færdig med uddannelsen til sosu-assistent. Få dage efter var hun allerede en del af en vagtplan med dag- aften- og nattevagter i en fast stilling.

Beskæftigelsen går fremad
Flere beboere i Gellerupparken og Toveshøj kommer i disse år som Sahra ind på arbejdsmarkedet.

Brabrand Boligforening og Aarhus Kommune har over længere tid arbejdet med at ændre kvarteret fra et udsat boligområde til en attraktiv bydel. Det er sket ved at kombinere fysiske og sociale indsatser.

Området ser i dag markant anderledes ud end for ti år siden. Nedrivninger, ny infrastruktur, nye mødesteder og nye private boliger præger bydelen, lige som en række af de oprindelige blokke er blevet renoveret.

Udviklingen afspejles også i tallene på de nationale lister over parallelsamfund og udsatte boligområder, som Gellerupparken og Toveshøj siden den første offentliggørelse i 2010 har optrådt på.

Her har området gennem flere år bevæget sig i den rigtige retning. Sidste år var der fremgang på alle de fire parametre, de to boligområder bliver målt på: Arbejdsmarkedstilknytning, gennemsnitsindkomst, andel dømte og andelen af beboere, der alene har en grundskoleuddannelse.

Især når det gælder beskæftigelse, har Gellerupparken og Toveshøj gjort fremskridt.

I 2021 viste ministeriets tal, at 44,7 procent af de voksne beboere i de to afdelinger var uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse. Sidste år var det tal faldet til 41,4 procent. Dermed er der udsigt til snart at komme under de 40 procent, som andelen ikke må overstige. Social-, Bolig- og Ældreministeriet udgiver dette års parallelsamfundsliste den 1. december.

Hjælp og sparring fra Det Boligsociale Hus
Sahras vej mod uddannelse og job har dog ikke være snorlige. Siden hun kom til Gellerup for lidt over ti år siden, har hverdagen også stået på barsel, timer på VUC, rengøringsarbejde og vikariater inden for sosu-hjælper-området.

Sahra kom flere gange i den periode i Det Boligsociale hus i Gellerup, hvor hun bl.a. fik råd og vejledning til at skrive ansøgninger og lave et CV.

Senere blev hun en del af projektet Sosu-Banden, der er et fællesskab af kvinder i alle aldre, som interesserer sig for uddannelse og job på sundhedsområdet. Sosu-Banden blev startet i Det Boligsociale Hus og er et samarbejde med Aarhus Kommunes jobteam i Gellerup.

Siden starten i 2019 har mere end 50 kvinder i Gellerup været en del af projektet. Nogle er undervejs blevet færdige med uddannelsen på sosu-skolen og er kommet i arbejde, mens andre er på vej.

For Sahra har fællesskabet med de andre kvinder og vejledningen fra fagpersonalet betydet rigtig meget og gjort, at hun blev afklaret med, hvilken vej hun skulle gå.

“Jeg håber, jeg kan være et forbillede for andre, så de kan blive inspireret til at tage en uddannelse og få et job. Det er også en af grundene til, at jeg stadig er en del af Sosu-Banden, hvor vi snakker om, hvad man vil, og hvad man drømmer om.”

Glad for foreløbige forandringer
Parallelsamfundslisten, der tidligere blev kaldt ”ghettolisten,” kender Sahra udmærket godt, og hun ved, at der med den også følger debat om hendes bydel, som hun selv oplever som tryg og god.

“Jeg håber, at Gellerup følger med udviklingen i samfundet. Jeg går dog ikke dagligt og tænker på, om Gellerup står på ministeriets liste, men jeg vil selvfølgelig altid gerne have, at der bliver talt godt om mit område. Det er her mine børn skal vokse op,” siger Sahra, der som beboer gennem mere end ti år i Gellerupparken har været vidne til mange fysiske forandringer. Dem har hun indtil videre været glad for.

“Der er blevet bygget nogle pæne steder, som min familie kan bruge – som for eksempel Bevægelseshuset, biblioteket, byparken og kunstgræsbanen, hvor mine børn spiller fodbold, og nu bliver der bygget en ny skole i Gellerup, så måske mine drenge en dag skal gå her. Vi kan lide de ting, der er kommet, og jeg håber så, at dem, der skal flytte på grund af nedrivninger, ender et godt sted,” siger hun.

Sahra ønsker at bo de næste mange år i Gellerupparken, og måske er hun endda ikke færdig med at uddanne sig.

“Jeg drømmer stadigvæk om at blive sygeplejerske. Men lige nu er jeg rigtig glad for mit nye job,” siger hun.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.