”Hallo! Gellerup,” lød opråbet lørdag eftermiddag – med invitation til at deltage i guidede oplevelsesvandringer i bydelen. Blandt andet kunne man komme med på kultur-ruten og opleve nogle af Gellerups kunst- og kultur-aktører. Gellerup.nu var med på en del af turen.

Der var ikke mange lokale beboere med på lørdagens guidede kultur-tur rundt i Gellerup. Men til gengæld var der interesse fra lokale beboere i resten af 8220 Brabrand, som benyttede chancen til at lære Gellerup bedre at kende.

Med koordinator i Gellerup Art Factory, Aske Jervin, som guide, gik turen rundt til nogle af de aktører, der præger Gellerups kunst- og kulturliv.

Første stop på turen var netop Gellerup Art Factory, i daglig tale forkortet til GAF, der er en tværfaglig samarbejds-platform for kunst og kulturlivet i Gellerup. Visionen er at understøtte og facilitere kunst og kultur af høj kunstnerisk kvalitet fra ind- og udland lokalt i bydelen.

Aske Jervin viste vej til GAF´s lokale midt i Samlingshuset i Sports- og Kulturcampus. Et nærmest kvadratisk rum med betonvægge og højt til loftet.

”Det her lokale kan bruges til værksted, udstillingssted eller forestillinger, der har med kunst og kultur at gøre. Vi låner lokalet ud til alle, som har lyst til at lave projekter, det skal bare komme lokalområdet til gode i form af for eksempel en udstilling eller en teaterforestilling,” forklarede Aske Jervin.

”Vi vil gerne ha´, at det kan bruges til alle mulige kunstformer. Vi har haft både, teaterforestillinger, udstillinger og koncerter. Senest har vi haft en akrobatikform, der hedder silk, hvor man viser, hvad man kan i stof, der hænger ned fra loftet.”

Blandt andet har skuespiller og instruktør Chadi Abdul Karim skabt og præsenteret forestillinger i lokalet, Børnekulturhuset har samlet mange børnefamilier til forestillinger, og kunstplatformen Sigrids Stue har udviklet projekter i lokalet.

Guide Aske Jervin (til venstre i billedet) fortalte blandt andet om Gellerup Art Factorys aktiviteter i Sports- og Kulturcampus.

Senest har Gellerup Art Factory haft opslået et såkaldt residency, hvor man i nogle uger ikke alene gratis låner det 120 kvadratmeter store lokale, men man får også et mindre honorar og tilskud til materialer.

”Det er typisk rettet mod kunstnere, som er i gang med at udvikle noget nyt. Så kan de komme her og arbejde på et betalt ophold,” forklarede Aske Jervin.

Der blev stillet en del spørgsmål af deltagerne i vandringen – blandt andet om placeringen i Gellerup gør det vanskeligt at samle besøgende til de forskellige kultur-aktiviteter.

Det kunne Aske Jervin ikke umiddelbart bekræfte. Han vurderede, at det snarere har betydning, hvilke slags aktiviteter, der er tale om. For eksempel har koncerter under Aarhus Jazz Festival samlet mange tilhørere.

Hjemlig stemning på biblioteket
Herefter gik vandringen ind til naboen, Gellerup Bibliotek, hvor kulturformidler Andrea Haisley fortalte om bibliotekets opbygning og indretning.

”Vi havde en omfattende inddragelses-proces, inden man gik i gang med at bygge biblioteket, og derfra har vi fået mange informationer om, hvordan brugerne foretrækker, at deres bibliotek er indrettet,” sagde Andrea Haisley.

Hun fortalte blandt andet, at mange brugere havde givet udtryk for, at de ønskede en hjemlig stemning på biblioteket. Derfor har arkitekterne ved hjælp af farver og indretning af hjørner og kroge en intim sofastemning, ligesom dér hvor man bedst slapper af derhjemme.

Deltagerne hørte om de mange forskelligartede aktiviteter, der finder sted på biblioteket – fra intime arrangementer som for eksempel en læsekreds for litteratur-interesserede til store debat-arrangementer.

Andrea Haisley viste rundt på Gellerup Bibliotek og fortalte om tankerne bag indretningen.

Besøg hos Sigrids Stue
Der var ligeledes besøg hos Cirkus Tværs og Gellerup Højskole – og kunstplatformen Sigrids Stue, som lørdag lå badet i sol for enden af Karen Blixens Boulevard.

Kunstner og projektleder Grete Aagaard fortalte om arbejdet i Sigrids Stue, der i 15 år har været en aktiv del af Gellerups kulturmiljø.

Blandt andet har Sigrids Stue gennem årene forholdt sig aktivt til byrummet, og de forandringer, der i en årrække har præget Gellerup. Platformens egen placering ved Nordgårdhallen, Sigrids UdeStue, er som så meget andet i bydelen midlertidig.

Her har Sigrids Stues medarbejdere skabt et hyggeligt grønt hjørne, hvor man blandt andet er i færd med at anlægge et område som eksperimenterende nyttehave.

I samarbejde med Haveforeningen Grønærten er det lykkedes at få Brabrand Boligforening til at genetablere en del af de 50 år gamle nyttehaver, der er blevet nedlagt i forbindelse med nedrivningerne ved Dortesvej.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.