Onsdag er der i Samlingshuset i Gellerup Danmarks-premiere på en række workshops om demokratisk værtsskab. Det er organisationen Sager der Samler, som sammen med bl.a. Det Boligsociale Hus og Børns Vilkår samler foreningsfolk og andre aktører til et kursus i være demokratiske værter.

”Det virker som om flere og flere har svært ved at forbinde de demokratiske institutioner og det demokratiske system med deres egen hverdag og spørger sig selv: Hvad har det egentlig med mig at gøre? Og hvad nytter det?”

Sådan skriver Sager der Samler i en introduktion til begrebet ”demokratisk udenforskab”:

De færreste oplever, at de selv kan være med til at skabe en reel forandring. Og for nogle bliver det offentlige rum måske ligefrem et fjendtligt sted, hvor deres stemme bliver mødt med manglende interesse, modstand eller stigmatisering.

Det vil Sager der Samler gerne gøre noget ved. Sammen med Det Boligsociale Hus, Børns Vilkår, FO-Aarhus og Aarhus Kommune inviterer organisationen onsdag d. 12. juni kl. 15-19 foreningsfolk og andre aktører i Gellerup og Toveshøj til et kursus i demokratisk værtsskab.

”Lad os sammen gøre Gellerup til et demokratisk nabolag,” lyder visionen. Målet er at uddanne en stribe ”demokratiske værter”, som kan være med til at styrke den demokratiske deltagelse i lokalsamfundet og i hverdagen.

”Vi vil gøre det ved at aktivere og forstærke det demokratiske værtskab på lokale mødesteder som skolen, biblioteket, kulturhuset og idrætsforeningerne i lokalområdet,” skriver Sager der Samler i oplægget.

”Ved at udvikle disse institutioners evne til at støtte borgere i at bruge deres stemme og forløse deres handlekraft i hverdagen, kan vi reducere det demokratiske udenforskab og skabe stærkere lokalsamfund.”

Mange føler afmagt eller frustration
Som nævnt er Gellerup det første lokalområde, hvor der bliver afholdt kurser og workshops i at være demokratiske værter. Desuden er der planlagt lignende aktiviteter tre andre steder i landet.

”Den her udfordring er ikke kun noget, der foregår i Gellerup. Vi ser det mange steder, hvor mange føler, at de ikke er en del af demokratiet. Nogle reagerer kraftigt, mens andre går mere stille med det i form af for eksempel en følelse af afmagt eller frustration: Hvad har det her egentlig med mig at gøre? Nytter det noget at jeg siger noget? Er der overhovedet nogen der lytter?” siger Paul Natorp fra Sager der Samler.

”Vi kalder det demokratisk udenforskab. Følelsen af ikke at være repræsenteret,” tilføjer han.

Paul Natorps håb er, at demokratisk nabolag kan være med til at ”mægtiggøre” mennesker: At få dem til at føle, at de har selvtillid nok til aktivt at deltage og agere i et fællesskab.

”Nogle taler om, at folk burde engagere sig noget mere. Men folk er generelt mega-engagerede. De oplever bare, at de i nogle sammenhænge ikke føler sig gode nok og ignorerede. Mange har meget dårlig selvtillid, når det handler om at bruge sin stemme,” siger han.

Han ser tre måder, de demokratiske værter i foreninger og institutioner kan være med til at inkludere flere mennesker i fællesskabet:

  • Ved at være med til at skabe en stemning, der hjælper flere mennesker til at føle, at de hører til
  • Ved at hjælpe andre mennesker med at skabe relationer, så de bedre kan forstå hinanden i en fælles sag
  • Ved at vise veje til konkret handling, hvor man kan bruge sin stemme og bakke op om initiativer

Ud over workshoppen på onsdag, bliver der holdt en opfølgning d. 26. juni.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.