“Børn, der keder sig.” Det er en af de mulige årsager til den påsatte børnehavebrand søndag nat i Gellerup – men ifølge de unge selv burde børn og unge slet ikke gå og kede sig.
”Man behøver ikke at lave ballade og brænde ting af for at have det sjovt i Gellerup.” Dette er ordene fra to unge, som borgerportalen mødte uden for den udbrændte børnehave Viben på Dorthesvej.
En mand står med sin lille datter i hånden og spørger, hvor hun skal hen fra på mandag. Han har ikke fået noget at vide, men en pige, som kommer forbi på cykel, viser ham hen til Mudderkliren, som skal bruges som midlertidig børnehave, indtil Viben er genopbygget.
Yanus Simsek er den ene af de to unge tilskuere. Han arbejdede som rengøringshjælp på Viben, men står nu og kigger på de sørgelige rester af det, der en gang var hans arbejdsplads.
”Jeg var på vej til arbejde kl 4. søndag nat, og da stod Viben stadig i flammer,” fortæller Yanus Simsek og  fortsætter, ”der var tre brandbiler og en masse politifolk- og der stod nogle unge og kiggede – det er sikkert dem, som havde gjort det, hvem er ellers ude kl 4 om natten?”
Bag ved os står tre drenge og fyrer heksehyl af. De to unge tilskuere til den brændte børnehave ser det som et eksempel på, at drengene keder sig i ferien. De to unge er meget oprevede over, hvad der er sket. ”Bare fordi man keder sig, behøver man da ikke at brænde ting af,” siger den ene, der ønsker at være anonym, “man kan tage en tur ned i byen, hænge ud med hinanden, spille fodbold eller måske spille et spil. Der er ingen grund til at lave al den hærværk.”
Forældrenes skyld
De to unge mener, at det er forældrenes skyld, at andre unge laver ballade. De kan ikke forstå, hvad de laver ude efter kl 21.00 om aftenen. ” Hvis jeg er ude efter kl 21. ringer mine forældre for at høre, hvor jeg er, – men der er forældre, der er ligeglade med deres børn,” siger Yanus Simsek.
De har ikke nogle konkrete forslag til, hvordan det kan stoppes. ”Selvom der blev arrangeret flere ting for børnene, kommer de alligevel ikke, for de vil hellere lave ballade,” mener kammeraten.
”Her i Gellerup dækker folk over hinanden – og selvom der selvfølgelig er nogen, der ved, hvem der har startet branden, vil de ikke sige det,” siger Yanus Simsek. Det hjælper ikke noget at få politiet til at patruljere i området, for nogle unge respekterer dem ikke.
”Selvom de er født i Danmark, stammer deres forældre fra lande, hvor politiet er brutale og betragtes som fjender, og det har de taget med til Danmark,” forklarer Yanus Simsek.
Han mener, at det måske ville hjælpe at få nogle til at gå rundt i området og se efter, at børnene opfører sig ordentligt, og ikke går rundt på gaden langt efter sengetid. Yanus Simsek slår ud med armene. Han har ikke mere at sige, og begiver sig hen mod City Vest mod sit andet arbejde.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.