Publikum, kunstnere og kunst mødes på Gellerup stien til gangbroen til City Vest.
Personale fra Århus Kunstbygning byder velkommen til den nordirske kunstner Sandra Johnstons performance, der introducerer det satellitprojekt, som Århus Kunstbygning har sat i gang i Gellerup.

Performance kræver energi
Sandra Johnston tager tuscher frem fra sin bærepose af plastik og smider løbeskoene. De smalle fødder smelter sammen med fliserne på gulvet i indgangen til biblioteket på Gudrunsvej 78 i Gellerup. Præcis klokken 13 lukker Sandra Johnston øjnene og går i gang med at performe. Hun bevæger sig og maler til rytmen af oplæsninger, som også er en del af kunstaktiviteten.

Oplæsning er kulturel smeltedigel

Ord med forskellig accent byder Sandra Johnstons streg op til dans. Først læser svenske Anett Sällsäter Christiansen op af ”Emil fra Lønneberg”. Senere går projektleder af Foreningernes Hus, Per Thomsen, i gang med at læse projektbeskrivelsen for Foreningernes Hus op. Oplæserne skal læse ord fra hjertet.
Også Maysaa Hassanein, medlem af Århus Kommunes Integrationsråd, læser vers fra Koranen om, hvordan man skal opføre sig. Hun siger, at hun er nervøs, fordi det er første gang, hun skal være med i en sådan forestilling. I dagens anledning bærer hun hovedbeklædning, da hun viser respekt for det, hun læser op fra den hellige bog. Men også den pinke stribede skjorte sender signaler til publikum.

Publikum i synergi med kunsten

Publikum i alle aldre taler med hinanden med forskellige tungemål. Sandra Johnston går sin tredje runde i foyeren til bibliotekets indgang. Som en rytme på en skærm fra en hjertescanner fremstår hendes streg. Op og ned. Frem og tilbage. Farver i grønt, gult, rødt og blåt.

Eva Esmann Behrens er gæst og fornemmer, at der er plads til mangfoldighed, og at Sandra Johnstons kunst omfavner folk i rummet. Det bevæger også Eva Esmann Behrens, at Maysaa Hassanein siger, at hun er nervøs for at læse op.

Efter en halv time finder rytmen i fælles performance en stabil puls. Kunstnere og publikum bevæger sig til reception i Sigrids Stue.

Reception med taler og kulinarisk forskellighed

Dadler, ananas, melon frister synet, mens vin og andre drinks byder på pirring til ganen.

Arabisk brød, feta med krydderier og humus giver fyld til maven. Publikum taler med hinanden, og Rabih Azad-Ahmad, viceborgmester i Aarhus og formand for kulturudvalget, holder tale om den betydning, det har for Gellerupborgerne, at der kommer endnu et samlingssted.

Chefkurator Charlotte Sprogøe fra Århus Kunstbygning fortæller om projektets tilblivelse.
Fakta om Sigrids Stue

  • Sigrids Stue i Foreningernes Hus, tidligere Nordgårdskolen
  • Åben fra tirsdag til torsdag 12 – 16 i festugen
  • Gratis adgang
  • www.sigridsstue.dk

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.