I denne uge var ca. 15 journalister fra hele Norden en tur i Gellerup for at lære om området og høre om ghettodebatten i Danmark. De fik alle sammen spændende indtryk fra turen.

De 15 nordiske journalister er på efteruddannelse, hvor emnet, ifølge arrangør Anders Lange fra Danmarks Journalisthøjskole, er ”Norden i den nye verdensorden." Det bringer delegationen både over Gellerup, Island og til USA.

De startede eftermiddagen med en tur på Gellerup Museum, hvor Keld Albrechtsen, næstformand i foreningsbestyrelsen, introducerede dem for helhedsplanen.
Derefter var det Helle Hansen, formand for Gellerupparken og Anett Sällsäter Christiansen fra Toveshøj, som fokuserede på ghettobegrebet og det faktum, at de danske medier bruger det for meget. Det kom der også  mange diskussioner ud af – både på museet og senere, da journalisterne fik en rundtur i Gellerup og Toveshøj og ved afslutningen i Yggdrasil, hvor der var mad og diskussioner med lokale beboere.

TV2 og ghetto
Ved bordet til maden i Yggdrasil var emnet politisk korrekthed. I Sverige er medierne mere politisk korrekte end de danske. I Danmark bliver der ofte nævnt, hvis en person er af anden etnisk oprindelse, også selvom det ikke altid er nødvendigt. I Sverige nævner man det kun, hvis det er relevant. Her mente Henrik Lorentsen, som arbejder for TV2 News, at man i Danmark nok er lidt for tilbøjelig til at nævne etnicitet, selv når det ikke er nødvendigt.
Helle Hansen var også efter TV 2 fordi de hele tiden bruger ordet ghetto og såkaldte udsatte boligområder, da det givet et negativt billede af området. Henrik Lorentsen lover at tænke over det, men kan dog ikke love, at han ikke komme til at bruge ordet ghetto i fremtiden.

Kattehold og boligforeninger

Når man snakker med folk fra andre kulturer, dukker der mange spørgsmål op. Svenskerne var meget forundrede over, at man i afdelinger i Danmark kunne bestemme, at man ikke måtte have husdyr, som f.eks. i Toveshøj, hvor man ikke må have husdyr, mens man i Gellerupparken må have katte, men ikke hunde. I Sverige er der ikke den slags regler.

Men selvom det nogle gange var nogle andre diskussioner end dem, man måske troede man skulle deltage i, var alle enige om, at turen til Gellerup både var inspirerende og spændende.
De har lært noget om de forskellige kulturer, der bor i Gellerup. Men de fleste mener også, at selvom man altid tror, at man som nordiske brødrefolk har en masse til fælles, så ved man ikke så meget om hinanden. Så turen til Gellerup har også hjulpet de nordiske brødre forstå hinanden bedre.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.