Hvorfor fejrer man julen, når man ikke ved hvornår Jesus blev født? Gellerup.nu var med til den ene af to julegudstjenester i tirsdags i Gellerup Kirke.
”I dag giver vi hinanden gaver, og vi fejrer, at Gud gav os den største gave af alle, at han lod sig føde som et lille barn,” sagde sognepræst Karen Huus og fremhævede Guds utrolige ydmyghed. ”Jeg havde helt sikkert valgt noget meget finere, hvis det var mig, der skulle fødes som et lille barn. ”
Der blev med trompetledsagelse sunget de traditionelle salmer som ”Et barn er født i Bethlehem”, ”Glade jul, dejlige jul” og ”Barn Jesus i en krybbe lå” og mange flere. Og der blev fra sognepræstens side gjort en særlig indsats for at glæde menighedens børn gennem flere historier. Børnene sad i en rundkreds omkring døbefonten, og en pige fik englekostume på. Sognepræstens kommentar: ”Jeg tror, at englen er fløjet!”
Kirken rungede af sangstemmer under salmerne. Publikum var for langt størstedelens vedkommende etniske danskere, efter en periode, hvor man har haft flere tværkulturelle arrangementer i området. Mange, som normalt ikke går i kirke, var mødt op med blandt andet deres børn, og det var tydeligt, at folk havde forventninger. Der var ikke mange pladser tilbage.
Historisk baggrund
Den første registrerede fejring af julen fandt sted år 336, hvor Kristus ifølge den mest anerkendte teori skulle fortrænge solhvervsfesten i Romerriget, som var indført 60 år tidligere.  
Julefesten var en nordisk fest før den kristne tro satte ind, man skålede for guderne. Den katolske kirke forsøgte i årene efterfølgende at erstatte ordet med ”kristmesse” – kun i de angelsaksiske lande lykkedes det i form af det oldengelske ”Crīstesmæsse” – i dag ”christmas”.
Hvor meget er myter?
Der er grund til kritisk vurdering. Der står intet i ”Juleevangeliet” om, at de tre vise mænd fandt barnet på fødselsstedet, men derimod ifølge Mattæus 2,11, at de først mødte barnet senere, og i et hus – ikke en stald. Og man kan sige: Var det ud fra Bibelen virkelig Gud selv, der lod sig føde og senere indtrængende bad til sig selv? Eller en engel? Ligeledes kender man ikke tidspunktet for Jesu fødselsdag eller det eksakte motiv for at vælge 25. december som Jesu fødselsdag. 
Alligevel er der en grund til, at kirken stadig fejrer julen. I 2008 talte gellerup.nu med sognepræst Niels Hviid, som sagde:” Det, der skete, da Jesus kom til jorden, var, at Gud sendte sin fred – sit lys – til os. Samtidig giver det en symbolsk værdi, idet man holder julen på det tidspunkt af året, hvor solen igen begynder at stige. Man kan jo sige, at vores Sol hedder Jesus.”
Julen i dag
Så hvorfor fejrer man julen? Mange nutidsdanskere tænker delvist som vikingedanerne – en lejlighed til at feste på den mørke tid af året. For andre er det en markering af det kristne budskab om, at Jesus blev født som en frelser.
Ønsker du at se tv-transmissionen fra Gellerup Kirkes internationale gudstjeneste fra juleaftensdag, kan det ske på dette link.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.