Tovshøjskolen kom i sidste uge under national politisk bevågenhed. Grunden var, ifølge flere medier, at den sidste etnisk danske elev netop skulle have forladt skolen. Nyheden var altså, at skolen nu havde 100 procent tosprogede elever.
Flere folketingspolitikere på Christiansborg udtalte herefter, på mediernes opfordring, at de mente, man burde se på, om skolen skulle lukkes.
Nationale politikere mangler indsigt
Nyheden blev tilsyneladende drevet af mediernes kritiske spørgsmål til nationale politikere uden nærmere kendskab til Tovshøjskolen. Det fik sindene i kog blandt flere aarhusianske kommunalpolitikere, der mente, at man på Christiansborg ikke var kendt med Tovshøjskolens mange positive tiltag.
”Det er fuldstændig malplaceret, at et folketingsmedlem blander sig i skolestrukturen i Aarhus og foreslår en lukning af Tovshøjskolen. Vi, der har tættere lokalt kendskab, ved, at der gøres et enormt arbejde på Tovshøjskolen,” udtalte Jan Ravn Christensen (SF) medlem af Aarhus kommunes Børne-og Ungeudvalg, i en pressemeddelelse.
Elevdeling er usmagelig
Det konkrete eksempel om Tovshøjskolen blev i debatten hevet op på et principielt plan og brugt som afsæt til at diskutere elevsammensætning på danske skoler mere generelt.
Debatten kom her til at handle om to konstruerede forskellige elevtyper – de tosprogede elever og de etnisk danske. Men det er en meget uhensigtsmæssig og uheldig måde at tale om eleverne på. Det fastslog blandt andet Abdirahman M. Iidle, talsmand for foreningen Aarhus Somali, der arbejder for mangfoldighed i byen:
”Tænk at man i fulde alvor kan foreslå en skole nedlagt med det ene argument, at børnene kommer fra en anden etnisk baggrund end dansk. Det er helt usagligt i forhold til skolens indsats og eleverne. Det er en usmagelig måde at diskutere på,” mener Abdirahman M Iidle. 
Tosprogede er ikke problemet
Flere politikere udtrykte bekymring omkring, at en elevsammensætning med overvejende tosprogede er problematisk i sig selv.  
Men her er det vigtigt at få debatten tilbage på sporet, mener blandt andet Tovshøjskolens leder Aase Nielsen:
”Udfordringen er ikke, at eleverne er tosprogede. Det kræver bare, at du som lærer kan dit håndværk i forhold til at have med tosprogede at gøre. Vores skole ligger i et socialt belastet område, og dét er en udfordring. Ikke at børnene er tosprogede,” slår hun fast.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.