Mens børn og unge dræbes på stribe i Gaza, er fire unge palæstinensere fra Ramallah på Vestbredden for tiden gæster i Aarhus. De to ting har ikke i sig selv noget med hinanden at gøre, og besøget har været planlagt længe.
Men der skal kun et lille spørgsmål fra journalisten til, før vi har bundet emnerne sammen. Vi sidder foran ACFCs klubhus, hvor Asar, Mohammed, Rami og Jana har fået alt at vide om fodboldklubben og den aktuelle fodboldskole – altsammen på arabisk fra ACFC-formand Afif Abdallah.
I er her for som rollemodeller for unge, der kæmper for at tage en uddannelse, men mange unge her i Aarhus vil sikkert gerne høre jeres mening om krigen i Gaza?
"Det er ikke en krig. Det er folkemord!" siger Jana Jaradat og gør opmærksom på, at man ikke kan tale om en krig mellem ligeværdige parter. "Det er selvforsvar mod en overmagt," tilføjer hun.
De andre tre samstemmer og bliver ivrige for at fortælle om at leve i et besat land og de fysiske og psykiske overgreb, de udsættes for. De kender personligt unge mennesker, der er blevet dræbt af israelsk militær, ikke kun i Gaza, men også ved checkpoints på Vestbredden. Andre terroriseres psykisk.
Mohammed Abd Rabu sammenligner den behandling, som palæstinensere udsættes for, med det, som jøderne har måttet opleve under verdenskrigen. Men han pointerer kraftigt, at det er staten Israel og ikke jøderne, de kæmper imod.
"Vi har i århundreder kunnet levet fredeligt sammen med jøderne. Det er zionisterne, der er problemet," siger han.
Overlev – og uddan dig!
Jana vender selv tilbage til det med at uddanne sig:
"For os palæstinensere handler det om at overleve. Du ved aldrig, om du bliver dræbt, og derfor gælder det om at bruge livet lige nu og uddanne dig. Og fortælle resten af verden, hvad det er, der sker i Palæstina."
Hun læser jura og var på et tidspunkt ved at opgive studierne for at kunne støtte sin mor økonomisk, men uddannelsen er essentiel, siger hun.
"Vi fire, der er her i dag, har kæmpet for at få lov til at uddanne os."
Hendes søster, Asar Jaradat supplerer:
Det er let for danskere
"Jeg ved ikke, om vi er rollemodeller, men vi kan da bruge vores eksempel til at fortælle unge i Gellerup, hvilken fantastisk chance de har for at uddanne sig. Det er gratis, og det er lettere for danskere, end det er for os," siger Asar.
De fire, der er i alderen 16-19 år, skal i de kommende to uger besøge en række foreninger og uddannelsesteder i Gellerup og resten af Aarhus. De samler utroligt mange indtryk, men de er her også for at give impulser til ungdommen her:
"Uddan jer!"

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.