Da Agnieszka Wolodzko stemte dørklokker i Gellerup i september måned blev hun slået af kontrasten mellem de minimalistiske grå betonblokke og den farverige virkelighed af mønstre og farver der møder en gæst, der træder ind i en af lejlighederne i Gellerup.
Den polske kunstner fra Gdansk har besøgt omkring 100 forskellige lejligheder på halvanden måned.
"Kun ganske få afslog at lukke mig ind. Men jeg havde også en lokal hjælper, der kunne forklare hvad jeg ville lave på arabisk," fortæller Agnieszka.
Må jeg tage et billede af dine tæpper?
"Må jeg komme ind og tage et billede af dine tæpper?," spurgte hun beboerne. Og det er ikke tilfældigt at det lige blev tæpper. De fine tæpper fra Persien er nemlig allerede noget vi værdsætter i den vestlige verden. Desuden har tæpper en central betydning i blandt andet den islamiske kultur.
Resultatet af de mange lejlighedsbesøg er en række enkle ornamenter fra forskellige kulturer. Ornamenterne eller mønstrene kan ses i Sigrids Stue på Blixen i disse dage. Kunstneren forestiller sig at ornamenterne kan bruges på mange forskellige måder:
"Mit forslag går ud på at bruge dem både i fortove, præget ned i cementen som i andre storbyer, eller motiverne kan laves som mosaikker eller simpelthen som stencils som man kan bruge til at male direkte på murene. Desuden kan man jo også skære ornamentet ud af for eksempel et stykke jern og bruge det på den måde, så der er mange måder at bruge dem på."
Fremmede flytter ind
Gellerup og Toveshøj er under drastisk forandring. Blokke er revet ned og der bliver bygget kæmpedomiciler og rådhuse. Og når kvarteret lige pludselig overtages af andre kan det give store frustrationer. Agnieszka Wolodzko mener at de nuværende beboeres æstetik også hører med til historien og skal være synlig i for eksempel de nye parker:
"Så vil beboerne føle at deres æstetik også er værdsat og påskønnet.De må føle sig truet fordi kvarteret ændrer sig drastisk og det lige pludselig ikke længere kun er deres. Fremmede flytter ind i Gellerup og Toveshøj."
INSIDE – OUTSIDE er en del af Sigrids Stues længerevarende projekt IDENTITY AT STAKE i samarbejde med kunstnere og kunstinstitutioner i Istanbul, Berlin og Gdansk.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.