Fremskudt jobvejleder Ghassan Hassoun holder lige nu et jobforberedende kursus som skal hjælpe arbejdsløse i Gellerup og Toveshøj med at blive bedre rustet til at få et job. Håndholdt og kulturel baseret jobsøgningskursus er baseret på dialog og anerkendende tilgang til deltagerne.
I torsdags handlede det om den gode jobsamtale, og omkring 11 kvinder var mødt op til kurset, som bliver holdt på Det Boligsociale Sekretariat i Gellerup.
Undgå misforståelser
På kurset skulle kvinderne lære om jobsøgning set fra arbejdsgiverens side. Og det er vigtigt mener Ghassan, for kender man ikke til disse ting, kan det føre til misforståelser:
”Det er vigtigt at lære hvad de danske arbejdsgivere lægger vægt på, for det er måske ikke det samme som i andre kulturer,” forklarer Ghassan. Et godt eksempel, som blev diskuteret på kurset, er det at give hånd.
I den danske kultur er det udtryk for almindelig høflighed at give hånd, når man hilser på hinanden første gang. Og når nogle kvinder ikke vil give hånd, kan arbejdsgivere opfatte det som uhøflighed. ”Men det handler oftest om, at de ikke ved hvad årsagen er til at kvinderne ikke vil give hånd” siger Monike Sommer, som er mentor og jobkonsulent fra jobcenter Aarhus. 
En af kvinderne, der ikke vil give hånd, forklarer: ”Men det er jo ikke fordi jeg ikke vil røre dem, det handler om religion.”
For at undgå misforståelser er det derfor en god idé at forklare kort til den nye arbejdsgiver at det ikke er ud af disrespekt, hvis man ikke vil give hånd.
Giv et godt indtryk
Kvinderne fik også en række tips og tricks til hvad de kan gøre for at gøre et godt indtryk til en jobsamtale. Det er vigtigt at nævne, at tipsene ikke er udtryk for nogles personlige holdninger, men bygger på forskning indenfor området. Her kan du læse nogle af tipsene:

  • Personlig hygiejne: husk at vaske dig, rede hår og brug fornuftig parfume som passer i dansk kontekst. Undgå de traditionelle stærke dufte og parfume fra hjemlandet.
  • Lille hijab og kun lidt makeup: tag ingen eller kun lidt makeup på. Klæd dig ligesom de andre i den virksomhed, hvor du skal til jobsamtale. Bruger du hijab, så sørg for at så meget som muligt af ansigtet er synligt. Er du i tvivl om farven, er navyblå ofte et godt valg.
  • Kom 3 – 7 minutter før: Det er skidt at komme for sent til en jobsamtale, men man skal heller ikke komme alt for tidligt. Det allerbedste er at komme 3-7 minutter før tid.
  • Sig ja til te eller kaffe: Ofte bliver du spurgt om du vil have te eller kaffe og her er det en god idé at sige ja til en af delene. ”Det viser at man er afslappet og social,” fortæller Ghassan.
  • Google virksomheden: inden du skal til jobsamtale, er det vigtigt at google virksomheden. Det er godt, hvis du kan vise, at du kender til virksomheden og ved hvad opgaverne går ud på. Fortæl også gerne, hvis du kender nogle af de andre medarbejdere i virksomheden.
  • Forklar ved at bruge eksempler fra tidligere jobs: Ofte spørger arbejdsgiveren dig om hvad dine stærke og svage sider er. Fortæl kun om de stærke og svage sider som har relevans til jobbet. Det er rigtig godt, hvis man kan forklare ens stærke sider ved at komme med et eksempel fra et tidligere job. Og hvis man kan komme med eksempler på hvordan man har håndteret og vil håndtere sine svage sider i en jobsituation.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.