Anett Sällsäter Christiansen sidder i et baglokale i Foreningernes Hus. Hun har netop modtaget årets pris fra det lokale Samvirke, fordi hun er exceptionel aktiv, først og fremmest i Gellerup og Toveshøj:

”Jeg har aldrig været ret god til at sidde på min bagdel, jeg vil helst ud blandt folk og have det sjovt og møde mine naboer.”

Det ene initiativ har taget det andet og pludseligt er der gået over 10 år og hun har været involveret i lidt af hvert ved siden af sit arbejde som pædagog.

Fantastisk tid
Anetts frivillige arbejde begyndte med styregruppen for et Kvindehus i Århus vest. I 2008 blev drømmen om et kvindehus i Viby til virkelighed:

”Det var en fantastisk tid, det var lidt af en tilfældighed vi mødtes en dag til et ”fundraising” projekt i Bispehaven og dannede styregruppen for et Kvindehus i Århus Vest. 13 kvinder med otte forskellige nationaliteter holdt debatmøder i nogle weekender sammen med Kvinderådet og andre interessenter. Vi havde ikke en krone på lommen, alle vores ting var pakket ned i min kælder.”
 
Formand for Toveshøj
I 2011 blev Anett Sällsäter Christiansen formand for afdelingsbestyrelsen i afd.5 Toveshøj, og med en drift, af Toveshøj, en fysisk helhedsplan og boligsocial helhedsplan var der ikke flere timer i døgnet, så hun sagde farvel til Kvindehuset i Vibys bestyrelse.

Somalisk søster
Anetts makker og foreningspartner, Ilham Mohamed, er også Anetts nærmeste veninde og hun betragter somaliske Ilham som sin søster:

”ja, jeg er også moster til hendes datter Sabriin,” fortæller Anett med stor overbevisning.

Stiftede Familienetværk
Ilham og Anett startede foreningen Familienetværk i 2006. Foreningen går ud på at give børn en aktiv fritid med socialt samspil, hvor forældrene samtidig tager ansvar:

”Da busningen af børn som ikke havde bestået sprogscreeningen blev en realitet, var det rigtigt mange børn som lige pludselig ikke kunne nå at komme til deres fritidsaktiviteter efter skoletid, i det de først var tilbage i Toveshøj kl. 16.30.”

Derfor blev der arrangeret boksning på Tovshøjskolen, hvor Anett og Ilham bistod som hjælpetrænere. Foreningen greb om sig med fodbold, svømning og klubaktiviteter i Troldhøjen i Toveshøj.

Anett har siden været aktivitetsansvarlig i Familienetværk, og igen i år skal de på lejrtur – denne gang på en af de danske øer:
”Bookningen er klar, men vi skal nu i gang med at søge midler til 50 børn og voksne, så vi kan komme ud og opleve den danske sommer fra det danske øhav.”

”Projektet PigeLiv” som fik en del omtale i februar 2016, da en gruppe somaliske piger viste billeder fra deres egen hverdag, udspringer direkte fra Familienetværk.

Otte diagnoser
I begyndelsen af 2016 blev Anett meget syg, og det blev et langt sygdomsforløb.

”Jeg var i en kort periode oppe på otte forskellige diagnoser. I de ni dage jeg var indlagt, havde jeg nok halve Gellerup på besøg, jeg tror aldrig de tidligere har haft et sådan rykind,” husker Anett.

Leiden – blodpropper
Desværre har Anett fået konstateret to kroniske sygedomme, en af dem er arvelig, og hun har altså levet med den hele sit liv uden problemer, indtil nu:

”Det er en blodsygdom, Leiden, hvilket betyder at jeg har fem gange større risiko for at danne blodpropper. Normalt plejer personer med denne sygedom at danne blodpropper i ben, arme og lunger. Mine blodpropper sidder i maveregionen. De kan ikke opereres uden medicinsk behandling, hvilket jeg nu venter på at komme i gang med.”

I gang igen
De fleste fra sygehusvæsenet har dømt Anett totalt ude fra arbejdsmarkedet efter blodpropperne. Men de kender heller ikke Anett:

”I dag har jeg kæmpet mig tilbage til mit arbejde. Jeg er oppe på 26 timer om ugen, men systemet er barskt, og der findes ikke nogen plads til en person der har to kroniske sygdomme.”

Anett mister sandsynligvis sit arbejde den 31. maj, selvom hun igen arbejder som pædagog. Hun har haft for mange sygedage på grund af indlæggelserne:

”Jeg håber inderligt, at jeg kan blive ved med at være pædagog. Jeg elsker mit arbejde og krydser alt hvad jeg har, for at jeg kan blive på min nuværende arbejdsplads. Men ellers må jeg ud og søge nyt arbejde, og så starter et helt nyt kapitel i mit liv.”

Ilham Mohamed indstillede Anett til årets pris i Samvirket, blandt andet fordi: ”hun investerer alt, i det hun gør." Og det var resten af Samvirket tirsdag aften enige i. 

”Jeg havde ikke stået her i dag uden Ilham. Hun hjalp mig hver eneste dag, da jeg blev syg,” afslutter Anett interviewet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.