Trafikkulturen i Aarhus Vest skaber fortsat utryghed i hele bydelen, til trods for at politiet hver uge uddeler stribevis af bøder. Men nu skal der ske noget, mener beboere, foreningsfolk og andre aktører i Gellerup, som tirsdag aften var samlet for at diskutere, hvad der kan gøres ved problemet.

Mandag eftermiddag var Østjyllands Politis færdselsafdeling sammen med lokalpolitiet igen på vejene i Aarhus Vest – og som altid var der nok at komme efter, især på Åby Ringvej og Silkeborgvej. I alt 55 sigtelser blev det til i løbet af de fire timer.

For Østjyllands Politi er færdselskontrollerne i Aarhus Vest efterhånden blevet en fast del af arbejdet. Ingen andre steder i Østjylland har man på samme måde fast tilbagevendende kontroller, fortalte politikommissær Jens-Henrik Jensen, Lokalpolitiet i Aarhus Vest tirsdag aften på et møde arrangeret af Samvirket i Gellerup og Toveshøj.

”Når man spørger folk, om de føler sig trygge i et lokalområde, så spiller deres oplevelser i trafikken som regel kraftigt ind. Derfor må vi gøre alt, hvad vi kan for at ændre trafikkulturen i området. Vi har en fast aftale med færdselspolitiet om, at vi på ugentlig basis samarbejder om færdselskontroller,” sagde Jens-Henrik Jensen.

Nødvendigt med en ekstra indsats
Alligevel fortsætter den ofte nærmest hovedløse kørsel i og omkring Gellerup, beretter beboere og aktører i lokalområdet. Derfor havde Samvirket inviteret til mødet, hvor trafiksikkerheden stod højst på dagsordenen.

”Mange beboere er meget frustrerede over trafiksituationen her i området. De fortæller om deres oplevelser, hvor for eksempel en bil kommer susende over for rødt eller en knallert drøner forbi på fortovet. Og vores områdes navn bliver nævnt igen og igen i forbindelse med overtrædelser. Den her kultur skal ændres!”

Det sagde Simon El-Zeinab, som er leder af Civilsamfunds-beredskabet i Gellerup og Toveshøj. Sammen med foreningerne i lokalområdet vil beredskabet nu gøre en ekstra indsats for at forebygge mod, at især unge mænd fra lokalområdet kører vildt på motorcykler, knallerter og i biler.

”Vi er helt enige om, at det nu er nødvendigt at gøre en ekstra indsats. Og når det her område beslutter sig for at gøre noget, så sker der også noget. Vi har gjort det før i indsatser mod bander, mod misbrug af lattergas – og vi kan gøre det igen,” sagde Simon El-Zeinab.

Et stærkt fælles budskab
Civilsamfundsberedskabet i Gellerup vil efter sommerferien forsøge at skabe mere tryghed med en kampagne, der mest skal være forbyggende mod, at nye unge bilister vil køre respektløst på vejene. Derfor rettes opmærksomheden især mod eleverne i 8.-9. klasse og deres forældre i boligområdet.

”Målet er, at nå ud til dem, som endnu ikke har fået kørekort, men som ser op til de ældre unge. Ved inddragelse af den yngre generation, kan vi også sende et stærkt fælles budskab om tryg trafik i området,” skriver Civilsamfunds-beredskabet i et oplæg.

Beredskabet ønsker at samle bl.a. politiet, klubberne, spejderne og de andre foreninger, som sammen med det øvrige civilsamfund skrider til handling.

”Vi drømmer om at kunne starte en rigtig stor kampagne, der virkelig viser det her problem den nødvendige opmærksomhed. Vi håber, at den kan være en model for andre,” sagde Simon El Zeinab på mødet.

På Samvirkets møde blev der diskuteret mange andre mulige tiltag – lige fra ønsker om mere videoovervågning i blandt andet lyskrydsene ved Bazar Vest og ved City Vest til ideer om at påvirke alle trafikanter til at køre mere hensynsfuldt med skilte og andre initiativer langs vejene.

Aarhus Byråd har i en såkaldt tryghedspakke afsat 250.000 kr. årligt til indsatser, der kan styrke trygheden i trafikken i Gellerup og Toveshøj.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.