En kort overgang så det ud til, at en moske midt i Gellerup kunne realiseres, men begge de "halvmåner", der er tegnet ind på et kort, risikerer at blive visket ud, og dermed vil den sidste mulighed for et centralt sted til en moske ende i mørket uden måneskin.
Moskeforeningen bevarer dog håbet og håber, at forhandlinger med kommunen alligevel bærer frugt. Men formanden for Forbundet af Islamiske Foreninger i Århus, Sami Saïdana er ikke længere optimistisk:
Svært at komme igennem
"Nej, fordi det ikke bare er en byggesag om, hvorvidt vi kan købe noget jord af kommunen, men det er blevet til politik. Vi er en række frivillige, som oplever, at vi er oppe imod et kæmpeapparat, hvor det er svært at komme igennem med de kræfter, vi har," siger Saïdana, som er menigt medlem af Foreningen for Moské og Islamisk Center. Til gengæld er han tilfreds med at have lokalbefolkningens støtte – det giver en stor styrke, siger han.
Foreningen fik god hjælp af Keld Albrechtsen og Torben Overgaard, der som privatpersoner rådgav om, hvor i Gellerup-Toveshøj der kunne bygges en moske, hvis ellers kommunen vil sælge. Keld Albrechtsen tegnede to halvmåner ind på et kort: en i den sydlige del af Nordgårdsskolen og en på det grønne areal nord for Nordgårdhallen.
På vej ned i en mørk tunnel
"Begge muligheder er måske væk, fordi kommunen selv vil bruge arealerne," siger Sami Saïdana, som bemærker, at hele sagen er ved at bevæge sig ned i en mørk tunnel. Der ser ikke ud til at være andre mulige byggefelter i hverken Gellerup eller Toveshøj. Moske-tilhængernes førsteønske – grunden syd for Globus1 – bliver meget dyr, fordi dispositionsplanen for Gellerup-Toveshøj åbner op for erhverv på grunden.
"Vi havde regnet med at skulle af med måske 10 mio. kr. for den grund, men nu erfarer vi, at markedsværdien er steget  til det dobbelte. Det har vi ikke råd til at betale."
Vi vil ikke have skylden
Anbefaler Forbundet af Islamiske Foreninger så et nej til helhedsplanen?

"Vi har tænkt meget over det spørgsmål og siger, at vi ikke vil anbefale hverken et ja eller nej. For hvis det bliver et nej, vil vi ikke risikere at få skylden for, at helhedsplanen måske ikke bliver vedtaget. Vi skal ikke være syndebukke," understreger Sami Saïdana.
Vil imamerne komme med anbefalinger i deres fredagsbøn?
"Vi taler med imamerne i vores forbund, og det er vores holdning, at de bør holde sig neutrale til det spørgsmål. For hvis politikerne måske vil lede efter skylden for et eventuelt nej, så må de lede et andet sted."

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Så kan du følge med i, hvad der sker i Gellerup.

Tak! Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.